Кламер БГ - Новини: ЦИК глоби и Джамбазки, защото сравнил българската полиция с тази в Брюксел

ЦИК глоби и Джамбазки, защото сравнил българската полиция с тази в Брюксел

България

|
Пет, 09 Авг 2019г. 17:05ч.
ЦИК глоби и Джамбазки, защото сравнил българската полиция с тази в Брюксел

След като глоби председателя на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов за използване на българското знаме в предизборен клип за евровота, Централната избирателна комисия (ЦИК) наложи глоба и на заместника му в партията и евродепутат Ангел Джамбазки.

Наложената санкция отново е минималната – 2000 лв, колкото бяха наложени и на Каракачанов. Максималният размер може да е до 5000 лв.

Причината за глобата е, че в качеството си на кандидат за член на Европейския парламент от ВМРО-БНД, Джамбазки е нарушил Изборния кодекс. Според ЦИК той е престъпил добрите нрави, като е сравнил действията на българската полиция с тези на полицията в Брюксел.

Тези негови думи са от същия предизборен репортаж, в който се вижда българското знаме и Каракачанов получи глоба за това.

В него Джамбазки изтъкнал, че полицията в Брюксел е предотвратила терористично нападение, използвайки огнестрелно оръжие. Това за него е аргумент, че българските полицаи трябва да могат да ползват своето оръжие, включително при инциденти като този от края на април в Куклен, когато роми нападнаха с камъни полицейски патрул в града.

ЦИК смята, че така се прави "внушение за използване на огнестрелно оръжие извън установения в закона ред".

mediapool.bg