Кламер БГ - Новини: Христо Иванов тръгна да търси "Булгартабак", намери "Лафка"

Христо Иванов тръгна да търси "Булгартабак", намери "Лафка"

България

|
Четв, 27 Авг 2020г. 19:48ч.
Христо Иванов тръгна да търси "Булгартабак", намери "Лафка"

Десетки павилиончета на затворената вече верига "Лафка" са струпани в склад на "Булгартбак" в благоевградското село Айдарово. Това става ясно от видео на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов. Той отиде на място, за да провери какво се случва със складовете. Оказа се, че освен лафките там е струпана и техника, вероятно за тютюнопроизводство.

Официалните данни сочат, че към момента в "Булгартабак" работят едва 68 души, заяви Иванов. Към момента на приватизацията му през 2011 г. заетите са били около 2000. След това обаче броят им постепенно намалява, а фабриките се затварят. Софийската например беше разрушена, а на нейно място се строи.

Иванов припомни цялата история на приватизацията на "Булгартабак". Той припомни, че през 2005 г. интерес към тютюневата компания е имал световният гигант "Бритиш Америкън Тобако" и са били предложени 500 млн. лв. Управляващите в България обаче отказват да сключат такава сделка. Компанията е продадена през 2011 г. на никому неизвестна офшорка за 100 млн. евро. В крайна сметка акционер в компанията се оказва депутатът от ДПС Делян Пеевски.

В договора за следприватизационен контрол удобно е пропуснато, че новият собственик се задължава да запази работните места, а е записано, че трябва да се запази само предметът на дейност.

Иванов обяви, че ще поискат поредна проверка от бившата агенцята за следприватизационен контрол (сега Агенция за публичните предприятия и контрол) дали са спазени изискванията. Сигнал ще бъде подаден и до прокуратурата.

Въпреки фактическото затваряне на фабриките в София и Благоевград преди 2021 г., приватизаторът на "Булгартабак" така и не се наложи да плати рекордната предвидена неустойка в договора от 100 млн. евро, защото чиновниците установиха по документи, че все още се извършвала производствена дейност.

"Това, което ни интересува, не е просто поредната далавера. Далавери в България безкрайно много, за съжаление. Нас, политически, ни интересува моделът. Моделът, който най-добре се описва през името "Пеевски", но, разбира се, не се изчерпва с него. Това е моделът, в който българските институции са впрегнати да си затварят очите и да обслужват задкулисието на Доган и Пеевски и на сарая", заяви Иванов.

mediapool.bg