Кламер БГ - Новини: ЕНП няма да даде думата на Радан Кънев по време на дебата за България

ЕНП няма да даде думата на Радан Кънев по време на дебата за България

България

|
Пон, 05 Окт 2020г. 17:06ч.
ЕНП няма да даде думата на Радан Кънев по време на дебата за България

Ръководството на Европейската народна партия е решило да не дава думата на своя евродепутат Радан Кънев (Демократична България) в дебата за върховенството на закона в България. Очаква се обаче думата да получат Андрей Ковачев и Андрей Новаков, като и двамата са от ГЕРБ. Радан Кънев бе един от основните инициатори на дебата в ЕП.

"Решението на ръководството на групата на ЕНП е да не предостави време за пленарно изказване на алтернативни позиции в днешния дебат. Разбирам тази позиция, но я намирам дълбоко погрешна, от гледна точка на дългосрочния интерес на ЕНП и вечните ценности, които партията защитава", коментира Кънев пред Mediapool.

На днешното заседание на групата на ЕНП, непосредствено преди дебата, Кънев ще направи последен опит "да убедя ръководството на групата, че пасивната и защитна позиция вреди и на ЕНП, и на интереса на българските граждани и европейските данъкоплатци". Ако въпреки това не получи думата, той ще внесе писмено изказване.

"С него ще изложа гледната точка на тези две трети от българските граждани, които подкрепят протестите и се обръщат към Европа с призив за подкрепа на законността и свободата", обясни той

По-рано през деня Кънев и Христо Иванов бяха заедно пред Европейския парламент, за да поискат оставката на българското правителство и главния прокурор. Иванов и Кънев бяха подкрепени пред ЕП от протестиращите българи в Брюксел, обединени в групата "Брюксел за България". Дебатът за върховенството на закона в ЕП бе иницииран преди няколко месеца от Радан Кънев и Елена Йончева.

"Може да се окаже, че този дебат ще бъде един от най-важните резултати за страната ни. Това, че Борисов и неговото управление, както и Гешев и неговата прокуратура, се превърнаха в токсични фактори за европейските институции. Европейските институции отвориха очите за ситуацията в България и действията на нашите мафиоти повече няма да се ползват от комфорта да бъде игнорирани", каза лидерът на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов.

Той нарече Радан Кънев решаващ глас в ЕП, а и в групата на Европейската народна партия, който успява да променя позицията й към управлението в София.

"Сега от всички пропагандни точки ще започне да се говори, че тук говорим срещу родината си. Това не е вярно. Нашата родина не е Гешев, нашата родина не е Борисов, България не е мафия. България са нейните граждани, които излизат да протестират и искат законът да се прилага наравно за всички", обяви Иванов.

Радан Кънев каза, че приносът за дебата в ЕП и гласуването на резолюцията в Европейския парламент е на българите, които са протестирали през последните 3 месеца:

"Приносът е на всички тези приятели, които са зад нас и протестират тук, в Брюксел, както и в Лондон, в Берлин, в десетки европейски градове, както и в десетки български градове и в "триъгълника на властта" в София".

Според Кънев дебатът е начало на дълъг път, но не само за България, но и за всяка европейска държава:

"Това е началото на общата европейска правосъдна политика, която трябва да направи невъзможно заграбването на правосъдието, на медиите, на бизнеса директно от властта, както се случва в Полша и Унгария, или от мафията през пасивната, а понякога и не чак толкова пасивната подкрепа на властта, както се случва в България".

Евродепутатът посочи, че събралите се в Брюксел протестират като европейски граждани, които имат своите права по договорите на ЕС, независимо от коя държава са.

"Тук сме и с ясното съзнание, че Европейският парламент няма да свърши нашата политическа работа в България и че политическата промяна в страната зависи от всички нас. От всички, който протестират, от всички, които ще гласуват, за да може наистина да живеем в едно развито и богато европейско общество", коментира Кънев.

mediapool.bg