Кламер БГ - Новини: Христо Иванов: Конституцията на ГЕРБ е мъртва, но спечели политическо време

Христо Иванов: Конституцията на ГЕРБ е мъртва, но спечели политическо време

България

|
Четв, 26 Ноем 2020г. 17:56ч.
Христо Иванов: Конституцията на ГЕРБ е мъртва, но спечели политическо време

С неслучилия се проект за свикване на Велико народно събрание (ВНС) за промяна на конституцията ГЕРБ успя да си спечели политическо време, но също използваха шума около налагането на новите мерки за коронавируса, за да приключат с тази неудобна за тях история.

Това каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов ("Да, България") относно очакваното отхвърляне на "рестарта" на държавата чрез свикване на Велико Народно събрание, който беше анонсиран през лятото от премиера Бойко Борисов. От месеци се знаеше, че проектът за свикване на ВНС няма как да събере нужните гласове, а това още повече подсили критиките, че единствената му цел е да печели време на управляващите на фона на антиправителствените протести.

"Конституцията на ГЕРБ е мъртва, да живее статуквото" е положението, защото те успяха да си спечелят политическо време", заяви Христо Иванов.

По думите му Борисов е използвал призивите за свикване на ВНС от началото на протеста и в проекта на ГЕРБ са включени някои от основните послания за рестарт на демокрацията, но без експертност и дискусия за промяната, те са използвани за защита на статуквото.

"Проблемът на България е дълбоката паралелна държава, която паразитира зад фасадата на нормалните демократични институции, изсмуква властта от тях. Не позволява на парламента да е върховен представителен орган, не позволява на изпълнителната власт да е подчинена на парламента, не позволява на правосъдието да бъде подчинено на професионализъм, вътрешно убеждение и събрани факти, а подменя всичките тези логики с един мандат на задкулисието, маскиран като демократичен и европейски. И когато хората излизат на улицата срещу това задкулисие, те се опитват именно с този паразитен комплекс - прокурорско-сарайско-медиен комплекс, който съществува, да влязат в конфронтация с тях", смята Христо Иванов.

Той изрази мнението си по време на онлайн разговор по темата с други представители на "Да, България" - доц. д-р Атанас Славов, преподавател по конституционно право, и Надежда Йорданова, ръководител на правния екип на партията.

По думите на Йорданова с хода със свикването на ВНС Борисов е постигнал целта да избегне предсрочни избори, но това стана на много висока цена.

"Подиграха се с основния стълб в нашето общество, с разбирането за конституцията, ценността на конституционно установения ред. Показаха, че тези демократични ценности са много далечни за тях. Самият начин, по който толкова безотговорно посягаш към Конституцията, показва, че много лесно можеш да употребиш този фундамент за произволни и егоистични политически цели. Урониха престижа на България пред важни международни институции - да сезираш и ангажираш Венецианската комисия изцяло за вътрешнополитически цели е абсолютно срамно", заяви тя.

Славов пък подчерта, че начинът, по който ГЕРБ подходи към проекта си, до голяма степен затваря възможността да се води смислен конституционен дебат.

"Самият злополучен опит с проекта на конституция всъщност беше едно подривно действие спрямо крехката демокрация, която все още имаме запазена. Ръководството на ГЕРБ доста добре е изучило наръчниците на революционна марксистко-ленинска борба. Когато има една революционна идея, вместо да я елиминираш, вместо да я репресираш, опитай се да я оглавиш формално", посочи той.

mediapool.bg