Кламер БГ - Новини: Христо Иванов: Кога ще разкажеш за СИК, Бойко?

Христо Иванов: Кога ще разкажеш за СИК, Бойко?

България

|
Вт, 11 Авг 2020г. 16:04ч.
Христо Иванов: Кога ще разкажеш за СИК, Бойко?

"Няма да позволя името ми да се произнася в едно изречение с Маджо. Това няма да ви се получи, уважаеми господа от ГЕРБ. И на тебе, Бойко, няма да ти се получи". Така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов отговори на опитите на премиера Бойко Борисов и ГЕРБ, които през последните два дни се опитват да пришият Иванов до един от основателите на силовата групировка СИК Младен Михалев – Маджо.

Опозиционният лидер бе във вторник пред Висшия съдебен съвет, на чиято фасада залепи снимка на главния прокурор Иван Гешев с каскет. Христо Иванов призова прокурорите да изчистят от себе си "петното" Гешев, но зададе и множество въпроси към Борисов за връзките му със СИК.

"Хората са чели грамите на американския посланик (Джон) Байърли и много други неща и знаят неговата дълбока биография (на Борисов) с Маджо, която се опитват на някой друг да пришият", коментира Иванов и обвини Борисов, че стои на сигурно в джипката си, на която гледа като "на бункера на Хитлер".

Христо Иванов обясни, че отсега нататък във всяко свое публично изявление ще задава по няколко въпроса на премира за СИК.

"Кога Борисов ще излезе и ще разкаже конкретно и детайлно за своите бизнес връзки и своята лична история с Пашата, с Маджо и със СИК? Кога прокуратурата ще се заеме с тази история? В Търговския регистър ти (Борисов) си ортак с тези хора, които се опитваш да ми пришиеш. Цяла Варна знае, че пристанище Варна се превръща в зона за забавление и че лъвския пай от това отива за Маджо и СИК, и за (Румен Николов) Пашата, приятелчетата на Бойко. Ако ние получим властта, ние ще ревизираме това. Гарантирам лично. И сега да попитам: Бойко, ти можеш ли да го кажеш това?", попита Иванов.

После продължи: Ама излезеш и да го кажеш, да погледнеш хората в очите. Не да си седиш зад волана, като се разказва, че си бил шофьорче там (в СИК)..."

Христо Иванов обясни, че ще задава тези въпроси на Борисов и ГЕРБ, докато се опитват да му приписват връзки със СИК.

"Докато се опитвате да ми приписвате мръсотията под вашите нокти на мене. Аз съм свободен човек, аз мога да кажа, че ще направим пълна ревизия на Маджо. Вие можете ли?", попита Иванов.

Иво Мирчев ("Демократична България") попита на свой ред дали "имат топки" Валери Симеонов и близката до него министърка на туризма Марияна Николова да прекратят плажните концесии на СИК.

"И като стана дума за съдружници на Бойко Борисов, на тая мутра, която още не е подала оставка, вие знаете ли кой е Пашата? Пашата е бивш съдружник на Бойко Борисов, описан добре в Търговския регистър. Човек, който в момента има пет района в столицата – Люлин, Надежда, Връбница, Нови Искър и Сердика. Това са столични райони, спечелени от ГЕРБ, където въпросната Паша, която е мутра от СИК, печели обществените поръчки. И той и хората, които гравитират около него, определят политиката на тези райони?", пита Мирчев.

"Демократична България" пита Симеонов кога "ще бута яхтеното пристанище на Доган, легализирано с подписа на зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков".

"Прокурори, изчистете това петно "Гешев" от вас"

Пред сградата на ВСС Христо Иванов отговори и на декларацията на Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет от понеделник. В нея "Демократична България" е обвинена, че нарушава принципите на правовата държава с настояването си за пълна реформа на държавното обвинение.

"Според Прокурорската колегия в една демокрация, в която има плурализъм и свобода на мнения, е забранено човек да предлага реформа на прокурорската колегия и Висшия съдебен съвет. Те се разглеждат като Светия синод, който може да забранява на хората да мислят за някакви промени", отговори Иванов.

Той напомня за всички сигнали до ВСС и прокуратурата, подадени за поведението на Иван Гешев, които са без отговор. Христо Иванов заяви, че първото нещо, което "Демократична България" ще стори, ако дойде на власт, е да реформира ВСС като да премахне Прокурорската колегия, тъй като смята, че мястото й не е в съдебната власт.

"Изчисти прокуратурата, тя ще изчисти всичко останало", каза Иванов пред ВСС.

След това той се обърна към редовите прокурори. "Ако вие нямате смелост да си защитите името на професията, ако вие нямате лице да се противопоставите на това петно (сочи Гешев) върху вас, ще трябва да има реподбор. Ще трябва обществото да си поиска обратно законността, защото вие сте уплашени за вашите тоги, за вашата несменяемост, за вашите заплати, за вашите бонуси, седите и мълчите. Позорно мълчите. Излезте и се разграничете от това петно.

Ако наистина сте се превърнали в една Северна Корея в България, значи трябва реформа. Заради това в България хиляди хора излизат на улицата и сме в много сериозна политическа криза. Заради това петно. Знам, че сред вас има страшно много хора, които знаят, че това, което казвам, е истина. Знам, че сред вас има много хора, които са съгласи с това, които искат хората на улицата. Излезте и го покажете. Стига сте се крили", казва Иванов.

mediapool.bg