Кламер БГ - Новини: Христо Иванов: Кирил Петков и Асен Василев са наши съмишленици, не трябва да има разцепление

Христо Иванов: Кирил Петков и Асен Василев са наши съмишленици, не трябва да има разцепление

България

|
Вт, 31 Авг 2021г. 14:26ч.
Христо Иванов: Кирил Петков и Асен Василев са наши съмишленици, не трябва да има разцепление

Христо Иванов, сн. БГНЕС

"Кирил Петков и Асен Василев са наши съмишленици. Това, което са започнали, генерира доверие и трябва да продължи. Това, че генерира и атаки, валидира факта, че то трябва да продължи. Естествено е за нас да ги подкрепим в техните намерения, но те казаха, че след като се разпусне парламента, тогава ще анонсират своите решения", коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Той не отговори на въпрос дали Кирил Петков и Асен Василев може да влязат в листите на ДБ.

"Да не влизаме в такива спекулации в момента. (...) За нас е много важно да не позволим това събиране на българската демократична общност на едно място да бъде разколебано. Ще направим всички разумни действия да не позволим разцепление, напротив - да се съберем, да надградим, да използваме потенциала и доверието, което всеки един носи. Това е въпрос на политическа технология и намиране на формула. Ние сме изключително позитивно настроени, че това трябва да се свърши. Но нека те да си вземат решенията и да ги анонсират и оттам нататък ще работим", посочи Иванов пред БНР.

Междувременно Кирил Петков каза за пореден път, че няма да говори за политически проект, докато е служебен министър.

"Реално имаме 2 седмици. Искам да се фокусирам върху работата, която имам да свърша. (...) Видяхме, че за 3 месеца можем да направим доста голяма промяна. Ако продължаваме да инвестираме енергията си в тази посока, България може да стане различна", каза той пред журналисти, но не изключи възможността да остане служебен министър и в следващ кабинет.

"Естествено е да имаме кандидат за президент", каза Христо Иванов във вторник.

Христо Иванов каза, че ДБ няма да отиде на планираната среща с БСП за третия мандат за съставяне на правителство.

"Тази среща няма предмет. При изначалната яснота, че мандат, даден на БСП, е обречен и при реалността, че мнозинство няма, тази среща се превръща в предизборен пиар за г-жа Нинова".

Иванов припомни, че е имало възможност чрез предварителни разговори преди държавният глава да връчи третият мандат да се предложи на президента готова формула, но именно на този етап е пропаднал третият мандат.

"Той просто се превърна в предизборен сценичен реквизит".

Относно промените в Закона за съдебната власт и амбициите за закриване на специализираното правосъдие Христо Иванов каза, че в правната парламентарна комисия от "Има такъв народ" (ИТН) тупат топката.

"Има много широк общ консенсус, че тази бухалка трябва да бъде премахната, така че никой да не може да я използва занапред".

Главният прокурор трябва да свикне да идва в парламента, това трябва да се превърне в рутинна процедура, а не да бъде сюблимен момент, в който всички се стичат в правна комисия, подчерта Христо Иванов.

Не е въпросът в това някой да прави дуел с Гешев, допълни той.

По думите му трябва да се избере между представителна демокрация и представление.

"В тези парламенти на българската политическа класа й се налага да се научи, че живеем в ново време. Четири партии в рамките на 5% са наредени, през един процент. Това означава друга формула, базова, за политическата стабилност. Формула на договарянето. Формула на съвместяването на легитимни интереси".

"Слави се опита да се държи като следващия голям, като следващия спасител. Цената е всички да се научим, че вече живеем в епохата на група равноправни субекти", коментира Иванов в предаването "Преди всички".

По думите му новата култура на споразумяването трябва да съществува при реално равноправие и прозрачност.

"В следващия парламент трябва да има правителство, което да свърши работа. Не бих казал на всяка цена. Има разумна цена. Всеки трябва да се откаже от претенцията да се опитва той да е големият".

mediapool.bg