Кламер БГ - Новини: Христо Иванов: Длъжни сме да укрепим управлението

Христо Иванов: Длъжни сме да укрепим управлението

България

|
Нед, 17 Апр 2022г. 12:45ч.
Христо Иванов: Длъжни сме да укрепим управлението

Христо Иванов

"Коалицията е пред избор - или да изключи ГЕРБ и ДПС от ключовите процеси на вземане на управленски решения, или да изпадне в състояние на вътрешни свади. ... Длъжни сме да укрепим управлението. Все още можем да се върнем назад, да подобрим конструкцията, да подновим коалицията и да тръгне напред. Моят призив е да направим това. България не може да бъде тласкана към избори".

Това заяви пред БНР в неделя председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов.

"Трябва да продължим да прилагаме коалиционното споразумение, в което има важни приоритети, с които сме се явили на избори. Без да ги изпълним, никой от нас не може сериозно да си представи отново да отиде на избори", подчерта той.

По думите на Иванов основният проблем на приключилата без резултат процедура за избор на управител на БНБ е, че тя не е произвела доверие и обединение около една фигура: "Когато това не се случва, колкото и кандидатът да е чудесен, няма незаменими хора. Хора, за които с цената на всичко, да изгорим цялата държава".

Председателят на парламентарната група на "Демократична България" подчерта, че България не може да си позволи да се държи като неутрална държава по отношение на войната в Украйна.

"Това означава да се дискредитира в очите на своите съюзници. Това има своята цена. Ние позволихме хората в България да бъдат наплашени, сега казваме, че общественото мнение не подкрепя изпращане на оръжие за Украйна. Тук е ролята на политическата отговорност", каза Иванов.

По думите му, ДБ ще настоява проектът ѝ за решение за военна помощ за Украйна да влезе в пленарната зала на парламента.

"Когато става дума за стратегически национални теми, ние сме длъжни да работим с опозицията, защото така се вземат големи решения", добави Христо Иванов.

По темата за ветото пред Северна Македония той заяви: "В български интерес е това вето да бъде преодоляно при изпълняване на целите, които обслужват това вето - за българската политика. Каквато и да е стъпка за някакво споразумение с РСМ и ЕК, може да мине само през парламента. България има насъщен интерес ветото да произведе своето действие, ние да постигнем възможната степен на своите цели, включително нашата цел РСМ да започне да се приближава към европейското си членство, за да започне да се отдалечава от орбитата на Москва и Белград".

mediapool.bg