Кламер БГ - Новини: Христо Иванов: ДБ се явява на избори, за да излъчи управление за промяна

Христо Иванов: ДБ се явява на избори, за да излъчи управление за промяна

България

|
Пет, 02 Юли 2021г. 13:35ч.
Христо Иванов: ДБ се явява на избори, за да излъчи управление за промяна

Христо Иванов

"Демократична България" се явява на изборите, за да бъде сформирано не каквото и да е управление, а управление за промяна и дълбока трансформация на страната. Това заяви съпредседателят на обединението Христо Иванов в петък пред Нова телевизия.

Според него някои от промените ще изискват мандат от четири години, затова следващото управление трябва да бъде стабилно. То трябва да бъде сформирано около конкретни политики и програмни цели.

"За някои от големите промени ще се изискват конституционни мнозинства. Това са въпроси, които трябва много внимателно да се изговорят и подготвят. Затова е важен въпросът какви ще са електоралните съотношения и затова не поставяме предварителни условия", заяви Христо Иванов.

Той добави, че "Демократична България" е готова да разговаря с другите партии на промяната за различни формати на управление. Единият от тях е за пълна коалиция, при която има съгласие по всички сектори. "Има и вариант да търсим някой от другите инструменти за подкрепа без да имаме участие в кабинет", каза Иванов.

По-нататък той защити тезата, че министър-председателят не е просто една титла срещу името на определен човек, а изисква много повече качества. Както и че парламентът трябва да възвърне ролята си.

"Премиерът е функция на много въпроси. Не е просто име с тиренце "министър-председател" срещу него. Бих подкрепил премиер с административна компетентност и лидерски качества, който обаче е със съзнание, че трябва да връща власт, да връща към парламента, към общините и структурите на местната власт", заяви той.

"Трябва да сме наясно каква програма имаме, каква конструкция на мнозинството имаме и как си представяме ролята на премиера. В момента всичко се случва в София, а в София всичко се случва в Министерския съвет, а в Министерския съвет всичко се прави от премиера, който се качва на една джипка и започва да раздава", добави Иванов, който е водач на листите в Пловдив и 25-и МИР в София.

"Идеята, че ще излъчим следващия кокорбашия на страната, който ще подкара джипката и ще концентрира в себе си всички решения, лостове, цялата власт – това е нещо, от което със сигурност трябва да избягаме", каза още той.

Христо Иванов потвърди, че "Демократична България" се явява на изборите в търсене на управленски мандат на базата на изключително амбициозна програма за трансформация на страната и отбор от доказани експерти.

"Ние наистина сме със съзнанието за историческа отговорност тази страна да има управление. Как се носи тази отговорност, кой я поема, до каква степен да има съгласие по важни въпроси. Но управление трябва да има. Затова "Демократична България" е в изключителен конструктивен режим за различните варианти", добави той.

"Ние се явяваме, за да излъчим управление. Знаем какво трябва да се прави. Доказали сме със своите последователни действия, че можем да се справим. Има области, в които само ние знаем какво трябва да се прави, като например електронното управление", добави той.

Иванов обясни как ще се промени животът на българите, когато бъде въведено истинско електронно управление. Според него до три години дигитализацията може да бъде осъществена с правилните експерти и подход.

"Въвеждането на електронното управление е истинската революция. Това означава да се намали административното бреме с поне 70%. Държавата ще е една апликация на телефона. Няма да влизате в контакт с никого, за да подпъхвате под айпада каквото и да било", каза той.

"Всяка стотинка ще бъде проследена, а в сектор "Здравеопазване" това е ключова предпоставка, за да говорим за реформа. Българите в чужбина да престанат да ходят по мъките всеки път, когато трябва да си извадят документ", добави Иванов.

Експертът на "Демократична България" Божидар Божанов обясни, че дигитализацията може да бъде антидот и срещу корупцията, но и срещу други проблеми, които губят времето на хората.

"Решава толкова много проблеми, че примерите може да се дават цял ден. Най-важното е, че администрацията спира да занимава гражданите със себе си, да ги тормози, да ги разкарва и да им губи времето. Когато всичко е проследимо, никой не може да подпъхва бележки и банкноти, нито пък да прави по-големи схеми", каза Божанов, който е кандидат за депутат в столичния 24-и МИР.

"Основното предизвикателство е да не дигитализираме хартиения процес, а да променим процеса. В много случаи не се налага някой да свърши работа. Всичко е автоматизирано. Данните са налични в регистрите, те са събрани и отговорът на някакъв въпрос може да бъде даден веднага. Основното е администрацията сама да си набавя документите без ние да участваме в този процес", каза той.

mediapool.bg