Кламер БГ - Новини: Христо Иванов: Гешев ще е още по-голям слуга на олигархията от Цацаров

Христо Иванов: Гешев ще е още по-голям слуга на олигархията от Цацаров

България

|
Пон, 22 Юли 2019г. 15:21ч.
Христо Иванов: Гешев ще е още по-голям слуга на олигархията от Цацаров

"Цацаров консолидира една коалиция зад желания от него кандидат, а това очевидно е прокурор Гешев. По този начин ще назначи човек, който е още по-верен слуга на олигархията, още по-безскрупулен", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов малко преди Иван Гешев официално да бъде номиниран за наследник на Сотир Цацаров като главен прокурор.

Според Иванов не е случайно и това, че номинациите се правят в края на юли, когато е мъртъв политически сезон. "Цацаров избра възможно най-удобния момент. И неслучайно е точно преди местните избори, когато е голямата неизвестност, особено за ГЕРБ – какво ще се случи за "ГЕРБ минус Цветанов", добави той.

Иванов каза още, че кандидатурата на Гешев е абсолютно недопустима" и "Демократична България" ще се съпротивлява с всички демократични средства на подобен избор.

"Цацаров иска да чуе, че ще съжалим за него"

"Предполагам, че Цацаров търси контраст – надява се да чуе, че ще съжалим за него. И наистина, ако Гешев бъде избран, това ще бъде значимо влошаване на положението по всички показатели", каза още Иванов.

По думите на Иванов, ако Гешев бъде избран за главен прокурор, това ще доведе до работа с липса на съзнание за реформа и за публичната мисия на поста, както и употреба на репресивната и медийната власт едновременно.

Той определи Гешев като "човек, който е готов да влиза в публични политически коментари и атаки и е готов да унижава хора пред камери".

"Изборът на главен прокурор е по-важен за Борисов от местния вот"

"Гражданското общество не бива да остава безразлично към този избор", каза другият съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов.

Според Атанасов изборът на главен прокурор е по-важен за Бойко Борисов от местния вот.

"Виждате, че през последните години се очерта ситуация, при която прокуратурата действа като придатък на изпълнителната власт и аз съм сигурен, че има координация между Борисов и Цацаров за начина, по който трябва да се проведе изборът на главен прокурор", каза още Атанасов.

От "Демократична България" подчертаха, че процедурата по избор на нов главен прокурор завършва с указ на президента, така че този ход също ще бъде следен с повишено внимание.

mediapool.bg