Кламер БГ - Новини: Христо ИВанов: Има група в ГЕРБ, която иска коалиция с ДПС

Христо ИВанов: Има група в ГЕРБ, която иска коалиция с ДПС

България

|
Съб, 26 Ноем 2022г. 17:27ч.
Христо ИВанов: Има група в ГЕРБ, която иска коалиция с ДПС

снимка БГНЕС

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасов предвожда и друга по-малка група в ГЕРБ - тези, които искат правителство с ДПС. Това става ясно от думите на лидера на ДБ Христо Иванов в интервю за “Дарик радио“, цитирано от “Дневник“

Според Иванов тази група депутати от ГЕРБ се разбирала добре с колегите си от ДПС, имали си доверие и си говорят на един властови език. По думите му тези депутати от ГЕРБ искат централната власт, ако трябва и силово, за да се спечелят местните избори.

В същото време Иванов каза, че има и друго крило в ГЕРБ, което разбира, че коалиция с ДПС е "път към небитието".

"Те разбират, че трябва да се търси път към силите на промяната, но не са готови да платят цената за това", коментира Христо Иванов.По думите му лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е казал, че партията ще подкрепи ГЕРБ за съставяне на правителство.

Иванов заяви, че при провал на сформиране на кабинет с първия и втория мандат ще се стигне до третия, който бил хазартна игра.

"Там зависи от великата тото машина - президентът Румен Радев. Не знаме по какви съображение и на кого ще го даде. Този мандат не се дава по сантименти. Президентът трябва да е посредник, а той започна да изразява собствени предпочитания. Няма право", каза съпредседателят на ДБ.

Преди ден ДБ призова "Продължаваме промяната" (ПП) да не се отказва от идеята да се направи опит за кабинет с втория мандат, дори ако промените в Изборния кодекс бъдат приети

В сряда ПП и ДБ заявиха готовност да предложат общ кабинет с втория мандат, но ако бъдат изпълнени условията им, които да покажат дали в парламента има нужната подкрепа за тяхно правителство.

Едно от исканията им е да не бъдат приемани промените в Изборния кодкес. Преди ден с декларация от парламентарната трибуна председателят на групата на ПП Андрей Гюров даде знак, че ако измененията се приемат, няма да се предлага кабинет с мандата им.

mediapool.bg