Кламер БГ - Новини: Христо Ангеличин е окончателно оправдан за телефонните централи

Христо Ангеличин е окончателно оправдан за телефонните централи

България

|
Пон, 14 Септ 2020г. 17:35ч.
Христо Ангеличин е окончателно оправдан за телефонните централи

Бившият заместник-министър на външните работи Христо Ангеличин бе оправдан на втора инстанция по делото за покупката на телефонни централи за 12 български посолства. Първоинстанционният спецсъд бе осъдил Ангеличин на две години условно за сделката, но апелативните магистрати и върховният съд го оправдаха напълно.

Прокуратурата твърдеше, че Ангеличин е проявил безстопанственост във връзка със закупуването на телефонни централи в 12 посолства от конкретна фирма и без обществена поръчка. Централите трябвало да бъдат подменени във връзка с подготовка за европредседателството на България.

Първоначално делото беше внесено в Софийския градски съд, който обаче го прекрати, защото от обвинителния акт не става ясно какви задължения е имал Ангеличин и кои от тях не е изпълнил.

След промените в НПК, обвинителният акт беше внесен в спецсъда и обвинението към бившия зам.-министър бе изменено от престъпление по служба в безстопанственост. Прокуратурата така и не успя да докаже тезата си.

Върховният касационен съд изрично подчертава, че фирмата, ангажирана за покупка на централите, е установила, че не може да изпълни поръчката и е върнала парите. Причината е, че дружеството не е имало регистрация по ДДС.

mediapool.bg