Кламер БГ - Новини: Цацаров напуска предсрочно антикорупционната комисия от 1 март

Цацаров напуска предсрочно антикорупционната комисия от 1 март

България

|
Четв, 13 Ян 2022г. 19:09ч.
Цацаров напуска предсрочно антикорупционната комисия от 1 март

Цацаров напуска предсрочно антикорупционната комисия от 1 март

Шефът на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров напуска предсрочно поста си. Той ще подаде оставка, считано от 1 март, след приемането на отчета за работата на Комисията през миналата година от специализираната парламентарна комисия.

От КПКОНПИ потвърдиха за решението на председателя.

От там заявиха, че оставката ще бъде коментирана следващите дни, след като Сотир Цацаров я депозира в парламента.

С оставката си Цацаров изпреварва събитията, които така или иначе щяха да доведат смяната му. Управляващото мнозинство заложи мащабна реформа в съдебната система и борбата с корупцията, която предвижда отстраняването на главния прокурор Иван Гешев и на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров. За разлика от смяната на Гешев, тази на Цацаров не изисква конституционно мнозинство. Но за разлика от Гешев, Цацаров явно се съобразява с новите реалности и проявява някакво чувство за достойнство.

Още през ноември, при преговорите за формиране на настоящото коалиционно управление, премиерът Кирил Петков обяви, че Цацаров не трябва да оглавява КПКОНПИ.

"Главният прокурор е една точка, която изисква конституционно мнозинство. Нашата коалиция няма как да има такова, но ще направим ясни стъпки. Ще чуем всеки един от нашите партньори. Вярваме, че първа стъпка би била да тръгнем през КПКОНПИ. Г-н Цацаров не трябва да я оглавява", каза тогава Петков.

Кирил Петков призова и за оставката на Гешев, който обаче засега не показва никакви признаци, че е готов да се оттегли от поста.

Предстои да се види не само какви мотиви ще изложи Цацаров при официалното внасяне на оставката си – най-вероятно ще изрази остро несъгласие с политиката на новите управляващи по отношение на КПКОНПИ, но какво ще прави, след като напусне антикорупционната комисия.

Едно от основните обещание на партиите, които формират управляващата коалиция, е засилване на борбата с корупцията, което включва преструктуриране на КПКОНПИ и прокуратурата. И докато за прокуратурата са нужни смяна на състава и реформа на Висшия съдебен съвет, както и конституционни промени, то промените в комисията на Цацаров могат да се случат с обикновено мнозинство. Поради тази причина "Продължаваме промяната" и "Демократична България" се фокусираха върху КПКОНПИ.

Преди две седмици Цацаров подписа споразумение с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, което позволява на КПКОНПИ да заобикаля българската прокуратурата и да изпраща данните си залоупотреби с европейски пари директно в Люксембург.

Според правилата той трябва да се върне на работа във Върховна касационна прокуратура, чийто ръководител беше преди да бъде избран за шеф на КПОНПИ. При такава хипотеза Цацаров ще стане подчинен на бившия си заместник Гешев, който беше протеже на бившия обвинител номер едно. По неофициална информация в последно време отношенията помежду им са се влошили.

Атака към ГЕРБ

И в четвъртък КПКОНПИ продължи с акциите срещу крепостите на ГЕРБ в местната власт. Този път обект на проверка е община Луковит след "постъпила информация за неправомерни действия от лица, заемащи висши публични длъжности".

Служителите на КПКОНПИ изискват документи и се снемат обяснения на място в общината.

Луковит е непробиваема крепост на ГЕРБ през последното десетилетие. Три пъти поред изборите се печелят на първи тур от Иван Грънчаров, който кметства от 2011 година.

Преди това три последователни мандата от 1999 до 2011 година е общински съветник в Луковит. Той има осемгогишен опит като председател на бюджетната комисия в общинския съвет.

КПКОНПИ проверява обществени поръчки с възложител Община Луковит за ремонт и рехабилитация на пътната мрежа в периода 2020 – 2021 г. на обща стойност над 9 млн. лв.

Предмет на проверка са данни за свързаност на фирмите, спечелили обществените поръчки, с лице, заемащо висша публична длъжност в общината. Имена не се съобщават, но по неофициална информация на Mediapool основният проверяван е кметът.

Отделно се проверява строителство и фиктивно функциониране на къща за гости в село Дъбен, чието изграждане е финансирано с европейски средства от Държавен фонд "Земеделие". Проверка е била извършвана в предходни периоди от страна на ДФЗ. От приложените снимки е видно, че става дума за къща за гости "Милкком".

Подозрението е, че фирми, които са участвали в изграждането на къщата, са спечелили обществени поръчки с възложител Община Луковит.

Проверява се и санирането на жилищни сгради на територията на града, както и санирането на Спортна зала в гр. Луковит със средства по Националната програма за енергийна ефективност. Според постъпилата информация, изпълнителят на санирането има свързаност с роднини на лице, заемащо висша публична длъжност.

Обект на проверката са и продажби на земеделски земи от общинския поземлен фонд, извършени на занижени цени, а купувачите са свързани с лице, заемащо висша публична длъжност.

През последните два месеца КПКОНПИ проведе акции в три от най-големите общини на ГЕРБ - Варна, Стара Загора и Враца.

mediapool.bg