Кламер БГ - Новини: Хонконг официално е в рецесия за първи път от 10 години

Хонконг официално е в рецесия за първи път от 10 години

Свят

|
Четв, 31 Окт 2019г. 13:17ч.
Хонконг официално е в рецесия за първи път от 10 години

За първи път след световната финансова криза от 2008 година Хонконг е навлязъл в техническа рецесия. Това сочат публикувани днес официални данни.

Основни фактори за този резултат са китайско-американската търговска война и вътрешната политическа криза, посочва Франс прес.

Хонконгският брутен вътрешен продукт е намалял с 3,2 процента през периода юли-септември, след като през предходното тримесечие се сви с 0,4 на сто.

На годишна основа икономиката бележи спад от 2,9 процента. Това са най-слабите данни за азиатския финансов център от 2008/2009 година, допълва Ройтерс.

Още на 27 октомври финансовият секретар на града Пол Чан обяви, че Хонконг е изпаднал в рецесия и най-вероятно няма да постигне икономически растеж тази година.

Хонконг е разтърсван от над пет месеца антиправителствени протести, които няма изгледи да стихнат.

Демонстрантите често парализират основната инфраструктура, затваряйки летището, метрото, пътища и тунели. Те атакуват също търговски обекти и банки, особено тези, които са собственост на компании от континентален Китай.

Пред магазините за луксозни стоки вече ги няма някогашните опашки от китайски купувачи, засегнат е и туризмът, отбелязва Асошиейтeд прес.

Протестира се срещу предполагаемата китайска намеса в Хонконг, който бе върнат на Китай през 1997 година по формулата "една страна, две системи". Тя трябва да гарантира на града свободи, каквито няма в континенталната част от страната.

Китай отрича да се намесва и обвинява чужди правителства, включително САЩ и Великобритания, че всяват суматоха.

Властите в Хонконг затегнаха мерките за сигурност и се подготвят за евентуални нови сблъсъци между маскирани продемократични демонстранти и дегизирани за Хелоуин празнуващи хора, предаде Ройтерс в четвъртък.

Протестиращите, много от които продължават да носят забранените от властите маски, планират поход от парка Виктория в търговската зона Козуей бей до площада Лан Квай Фон в централната зона на града. Районът е популярен сред офис служителите и сред отиващи на парти хора, включително и сред емигрантите.

Полицията е забранила продемократичния поход и каза, че ще затвори улиците, водещи до квартала до следобед в петък местно време, "за да улесни празнуването".

За първи път демонстранти са насочили вниманието си към район, известен с баровете и клубовете си. През уикендите или на специални поводи като Хелоуин там се събират много празнуващи.

mediapool.bg