Кламер БГ - Новини: Холандският премиер се готви да премери сили с ЕС

Холандският премиер се готви да премери сили с ЕС

Европа

|
Четв, 16 Юли 2020г. 16:01ч.
Холандският премиер се готви да премери сили с ЕС

Марк Рюте може често да бъде видян бодро да върти педалите на велосипеда си по улиците на Хага, но в Европа нидерландският премиер е по-известен с нееднократното "биене на спирачки" по икономическите въпроси.

Петдесет и три годишният либерален лидер, който от близо десетилетие е в управлението, поддържа имидж на скромен и откровен човек, който отговаря на ценностите на нидерландците.

Рюте никога не се е женил и живее в същия апартамент, който е купил, след като се е дипломирал. Когато не кара колело, се придвижва със стар Сааб. Преподава "Права и задължения на гражданите" като доброволец в колеж.

Висок, слаб и с весел нрав, Марк Рюте има стабилни съюзници, които му позволиха да сформира три коалиционни правителства в понякога фрагментирания холандски политически пейзаж.

Но склонността му към икономии го води към нов кръг на преговори с Европейския съюз във връзка с извънредната среща на ЕС на 17 и 18 юли, посветена на плана за рестартиране на икономиката след пандемията на стойност 750 милиарда евро.

В Брюксел често мислят, че Рюте е по-лесен за заобикаляне, отколкото е в действителност.

"Той може да бъде като хамелеон", заявява Пепийн Бергсен, изследовател в програма за Европа в базирания в Лондон политически институт Чатъм хаус. "Все още се говори, че той оформя мнението си според преобладаващия консенсус по темата", обяснява той пред АФП.

"Прекалил с кофеина викарий"

Марк Рюте, когото сп. "Икономист" нарече "прекалил с кофеина викарий", има имидж да енергичен и открит човек, но много дискретен за личния си живот.

Той е последното от седемте деца в семейство, което винаги е живяло в Хага, и се самоопределя като "човек на навика и традицията".

Първоначално мечтаел да стане пианист, но в крайна сметка учи история, преди да стане директор на човешките ресурси на гиганта Unilever.

Той се държи мило и любезно, но зад това поведение се крие остър политически инстинкт. През 2006 г. Рюте става лидер на либерално-консервативната Народна партия за свобода и демокрация, а четири години по-късно е избран за премиер.

Понякога е обвиняван в преследване на гласове, както когато втвърди политиката си по въпросите на имиграцията преди парламентарните избори през 2017 г., когато крайнодесният депутат Герт Вилдерс печелеше влияние.

Неотдавна "интелигентната му изолация" от новия коронавирус му спечели похвалите на неговите съграждани.

"Винаги е имал репутацията на компетентен ръководител", отбелязва Бергсен, бивш съветник по икономическа политика на нидерландското правителство.

"Не е от марципан"

Марк Рюте контролира много внимателно личния си имидж, изключително популярни станаха видеоклиповете, показващи как пристига на велосипед за срещи с чужди лидери.

В разгара на епидемията той спази мерките и не можа да посети майка си в последните седмици преди смъртта й.

В международен план Рюте говори откровено. Той се отличи особено по време на посещение във Вашингтон през 2018 г., прекъсвайки Доналд Тръмп с едно решително "не", след като американският президент заяви, че непостигането на търговско споразумение с ЕС е "положително".

Твърдата му позиция по европейската миграционна криза и кризата с гръцкия дълг през предишното десетилетие също подразниха някои държави членки.

Оттогава той е смятан за неофициален лидер на четирите "пестеливи" страни - Нидерландия, Австрия, Дания и Швеция - които се противопоставят на плана за рестартиране на ЕС след коронавирусната криза.

"Злодейска" роля, от която той без съмнение не е доволен, отбелязва пред АФП нидерландски дипломат в Брюксел, според когото Рюте "предпочита да бъде възприеман като човек, който подобрява нещата".

През последните седмици няколко лидери, включително френският президент Еманюел Макрон и премиерите на Италия и Испания, се устремиха към Хага, надявайки се да постигнат напредък в преговорите.

Запитан как се справя с натиска, Рюте подчерта, че "не е от марципан".

Бергсен "подозира", че на следващите парламентарни избори през март 2021 г. той ще се опита да спечели четвърти премиерски мандат. Непреклонността му може да затрудни евентуални реформи на една от ключовите позиции в ЕС.

По БТА

mediapool.bg