Кламер БГ - Новини: Хиляди протестираха в Израел срещу Covid-ограниченията

Хиляди протестираха в Израел срещу Covid-ограниченията

Коронавирус

|
Нед, 18 Окт 2020г. 09:41ч.
Хиляди протестираха в Израел срещу Covid-ограниченията

Хиляди израелци демонстрираха в събота вечерта пред официалната резиденция на премиера Бенямин Нетаняху, възобновявайки седмичните протести срещу израелския лидер, след като бяха вдигнати извънредните рестрикции, наложени като част от изолацията заради Covid-19.

Протестите бяха ограничени миналия месец, когато Израел въведе нови карантинни мерки в отговор на нова вълна на разпространение на вируса. Извънредните мерки блокираха възможността израелците да пътуват до Йерусалим, за да протестират, като разрешаваха участие само в малки демонстрации на разстояние до 1 км от дома.

Снощи протестиращите се събраха в центъра на Йерусалим за шествие до официалната резиденция на Нетаняху, като скандираха "Революция" и носеха плакати с искане за оставка на премиера. По-малки демонстрации имаше в различни градове.

Според организаторите 260 000 души са участвали в протестите в цялата страна. Израелски медии съобщиха за няколко инцидента с насилие от страна на крайнодесни контрапротестиращи.

В град Хайфа полицията съобщи за трима арестувани, заподозрени, че са използвали лютив спрей срещу демонстранти.

Смекчаване на втората карантина

Стотици хиляди деца под 6-годишна възраст се върнаха тази неделя в детските градини в Израел, с началото на първата фаза от отмяната на националната карантина, въведена на 18 септември.

Неделният ден е начало на работната и на училищната седмица в еврейската държава, уточнява ДПА, цитирана от БТА.

Всички деца от 6-годишна възраст нагоре трябва да продължат да учат дистанционно от домовете си докато е в сила първата фаза от правителствената стратегия за изход от карантината.

Отпор на ултраортодоксални евреи

Въпреки това, десетки хиляди ултраортодоксални ученици се върнаха в религиозни начални училища, след като изявен равин нареди тези учебни заведения да бъдат отворени отново в нарушение на разпоредените от правителството ограничения.

Равин Хаим Каниевски се опълчи на правителствените нареждания и по време на първата карантина през март, като остави ултраортодоксалните училища отворени. Тогава той твърдеше, че коронавирусът може да бъде победен като се избягват разпространяването на клюки и неточното предаване на информация и като се поставят нуждите на другите над собствените.

92-годишният учен, който беше диагностициран с Covid-19, но продължи да работи от дома си в ултраортодоксалното предградие на Тел Авив Бней Брак, по-късно коренно промени позицията си и разпореди, че всеки, който не следва предписанията на здравното министерство за Covid-19, се превръща в човек, който иска да извърши убийство.

Независимо от това, миналата седмица равинът още веднъж се противопостави на правителството, след като преговорите с кабинета се провалиха.

Министърът по въпросите на висшето образоване Зеев Елкин призова ултраортодоксалните евреи за спазват закона.

Държавата трябва да налага закона доколкото й е възможно. Но тя не може да го наложи във всяко кътче, призна обаче министърът по военното радио.

mediapool.bg