Кламер БГ - Новини: Хиляди протестираха срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор (видео)

Хиляди протестираха срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор (видео)

България

|
Ср, 25 Септ 2019г. 23:28ч.
Хиляди протестираха срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор (видео)

Хиляди се включиха в сряда вечерта с поредния протест на Национална инициатива "Правосъдие за всеки" срещу единственото предложение сегашният зам.-главен прокурор Иван Гешев да наследи Сотир Цацаров на поста главен прокурор.

Протестиращите блокираха движението пред Народното събрание и тръгнаха на шествие към "триъгълника на властта", съобщи сайтът Дневник. Протестът започна с призив: "Ако видите някой, който видимо не е част от нашето шествие, дайте знак на организаторите".

"Натискът вече ще бъде над парламента, защото има квоти във ВСС. И депутатите трябва да се сетят и да ги питат как са взели решение да номинират единодушно Гешев", заяви председателят на инициатива "Правосъдие за всеки" Велислав Величков.

"Вече се видя как се избира европейски главен прокурор. Нека видят през колко сита премина румънката Лаура Кьовеши, за да заеме този пост и нека видят каква е процедурата тук. Да си зададат въпроса коя е Кьовеши и кой е Гешев. И къде има истинска процедура и избор", призова от площада пред Народното събрание Величков.

"Днес трябва да ни чуят и от Народното събрание, и от президентството. Затова нашият марш днес е към триъгълника на властта", каза Величков. Протестиращите тръгнаха към крайната точка със скандирания "Свобода", "Мафията вън" и "Гешев е позор".

"Нас не ни е страх. Няма да мълчим", скандираха протестиращите, преди да стигнат до площада между сградите на Министерския съвет, партийния дом и президентството.

Адвокат Емил Георгиев призова прокуратурата трябва да разследва кой се е обадил в БНР и е поискал темата за Иван Гешев повече да не се повдига, но допълни, че в сегашната ситуация това е невъзможно. Той обясни, че президентът трябва да бъде на висотата на своята отговорност, защото е политик, пряко избран от народа. По думите му, президентът трябва да започне този закъснял разговор за изменение в конституцията за реформа в съдебната власт. "Искаме правосъдие и го искаме за всеки“, заяви Георгиев.

Д-р Христо Христев нарече публичен линч атаките към тримата съдии от САС, освободили Джок Полфрийман предсрочно от затвора. По думите му, това е недопустимо отношение към магистрати, които са приложили закона.

Адв. Величков каза в своята реч, че има хора, които не спират да питат и не ги е страх. Той обясни, че на 9 октомври ще има изслушване във ВСС на единствения безалтернативен кандидат.

"Премиерът обаче малко ревнува, защото от сутрин до вечер по телевизиите е само Гешев. Има 5 отрицателни мнения за Гешев и те са наши. Не трябва да има повече изнасилване на правото, а кандидатът няма качествата да заеме поста. ДАНС, СДВР, над 30 полицейски управления са го подкрепили - тези, които са в изпълнителната власт. Това е груба намеса на изпълнителната над съдебната власт. Ако трябва ще го атакуваме в Конституционния съд", каза Величков пред протестиращите. Той допълнни, че е недопустимо полицаи да си избират главен прокурор.

На 8 октомври “Правосъдие за всеки“ ще се опита да съберат пет пъти повече съмишленици на протест срещу Гешев.

"Това не е избор, а назначение. Вземете си по един ден отпуск, защото си заслужава", призова Величков присъстващите на протеста. Ако няма промяна и номинацията на Гешев не бъде оттеглена, ще има протест и на 24 октомври, когато е насрочен самият избор на нов главен прокурор във ВСС. Протести ще има и пред президентството с настояване Румен Радев да наложи вето, ако Гешев бъде избран.

На протеста се събираше подписка с искане кандидатурата на Иван Гешев да бъде оттеглена.

mediapool.bg