Кламер БГ - Новини: Хиляди израелци протестираха срещу политиката на правителството

Хиляди израелци протестираха срещу политиката на правителството

Свят

|
Нед, 19 Юли 2020г. 09:38ч.
Хиляди израелци протестираха срещу политиката на правителството

Хиляди израелци протестираха вчера, недоволни от политиката на правителството на премиера Бенямин Нетаняху за справяне с икономическите последици от пандемията от новия коронавирус. Освен това членове на антиправителственото движение "Черните знамена" организира демонстрации в Ерусалим с искане за оставката на Нетаняху, който е на съд по обвинения в корупция. Заседание по делото е насрочено за днес, припомня ДПА.

Протестиращите в Тел Авив обвиниха политическото ръководство на страната, че е корумпирано и откъснато от действителните проблеми на хората. Те носеха плакати с лозунги като " Диктатура на коронавируса" и "Икономическа сигурност за всички нас!"

Нетаняху представи многомилиарден пакет с помощи за смекчаване на финансовия натиск по време на пандемията и обеща еднократни плащания за всички граждани, но мнозина критикуват мерките като недостатъчни и неефективни.

В Ерусалим стотици се събраха пред резиденцията на премиера и после тръгнаха на шествие по улиците. Полицията използва водни оръдия, за да разпръсне множеството, и извърши арести. Телевизията излъчи кадри със сблъсъци между демонстранти и полицаи.

В Тел Авив хиляди участваха в митинга на плажа, настоявайки за по-добра държавна помощ за бизнеса, пострадал от рестрикциите заради пандемията, и за хората, загубили работата си. В момента безработицата в Израел е 21 процента, припомня Ройтерс. Проучване на непартийния Израелски институт за демокрация тази седмица установи, че едва 29,5 процента от обществото има доверие в начина, по който Нетаняху се справя с кризата.

mediapool.bg