Кламер БГ - Новини: Хиляди евакуирани в Австралия заради най-тежките наводнения от над половин век

Хиляди евакуирани в Австралия заради най-тежките наводнения от над половин век

Свят

|
Вт, 23 Март 2021г. 11:17ч.
Хиляди евакуирани в Австралия заради най-тежките наводнения от над половин век

Австралийските власти издадоха днес нови предупреждения за наводнения и заповеди за евакуация след като поройни дъждове отново заляха няколко части на страната, отнасяйки къщи, пътища и добитък в най-тежките наводнения от повече от половин век, предаде Ройтерс.

Националната метеорологична служба публикува предупреждения за лошо време във всички австралийски щати с изключение на един, на територия с размерите на Аляска. Засегнати са около 10 милиона души в държавата с население 25 милиона.

Ситуацията с дъждовете и наводненията остава динамична и изключително сложна, каза министър-председателят Скот Морисън пред журналисти.

Засега няма съобщения за жертви, но през последните дни службите за спешна помощ спасиха хиляди хора. Властите наредиха на около 22 000 души да са готови да напуснат домовете си. Близо 18 400 австралийци вече бяха евакуирани.

Кадри, споделени в социалните мрежи, показаха отнесени мостове и залети домове в Нов Южен Уелс - най-населения и най-тежко засегнат щат.

Във видеоматериал е заснет голям камион, който се забива в мост и го поврежда, а друг видеоклип показва кола, отнесена от път от прииждащите води в съседния щат Куинсланд.

Други снимки са запечатали множество паяци и змии, които се опитват да избягат от бързо настъпващата вода.

В Нов Южен Уелс за четвърти пореден ден днес се очакваше проливният дъжд да повиши нивото на водата и да увеличи потопа.

Хиляди хора, живеещи по протежение на река Хокисбъри, на около 60 километра северно от Сидни, бяха уведомени, че трябва да са готови да се евакуират.

Спешните екипи работеха с надуваеми салове и дори с лодки с гребла, използвани от плажни спасители, за да достигнат до блокирани хора, се вижда на кадри, заснети от Ройтерс.

Министърът на селското стопанско и управлението на сушата и на извънредните ситуации Дейвид Литълпрауд каза, че властите координират действията си със супермаркетите, за да бъдат доставяни хранителни продукти на хора, които не могат да отидат до магазините.

Доставките на въглища към пристанището на Нюкасъл, северно от Сидни - най-голямото в света за износ на въглища, бяха преустановени заради залети железопътни линии.

mediapool.bg