Кламер БГ - Новини: Хилари Клинтън недоумява как Лондон още не е публикувал доклад за руската намеса

Хилари Клинтън недоумява как Лондон още не е публикувал доклад за руската намеса

Свят

|
Вт, 12 Ноем 2019г. 13:56ч.
Хилари Клинтън недоумява как Лондон още не е публикувал доклад за руската намеса

Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън изрази недоумение, че изборите във Великобритания са само след месец, а правителството в Лондон още не е публикувало доклада за руското влияние в британската политика, предаде Асошиейтед прес.

Тя каза в интервю за Би Би Си, че обществото заслужава да знае какво има в този доклад, изготвен от парламентарната комисия по разузнаването и сигурността.

"Необяснимо и срамно", заяви Клинтън, която бе кандидат за президент на САЩ през 2016 г., но загуби от Доналд Тръмп. Според американското разузнаване Русия се е намесила в предизборната кампания в Съединените щати.

"Защото няма никакво съмнение – ние го знаем от нашата страна, виждаме го в Европа, виждаме го тук – че Русия, в частност, е решена да се опитва да формира политиката в западните демокрации. Не в наша полза, а в тяхна", заяви Хилари Клинтън, която е във Великобритания по повод представянето на книга.

Тя допълни, че руснаците все още имат намеса в изборната система на САЩ, "все още помпат пропаганда".

По думите й британските избиратели, които след месец ще гласуват, заслужават да знаят какво има в доклада, за който някои могат да спекулират, че трябва да съдържа нещо притеснително – иначе защо не е станал публично достояние?

Докладът от 50 страници е приключен през март и бе предаден на британския премиер на 17 октомври. Документът още не е направен публично достояние въпреки призивите на председателя на комисията Доминик Грийв.

Министърът на финансите Саджид Джавид заяви пред Би Би Си, че това забавяне е напълно нормално, предвид деликатната информация, съдържаща се в документа.

Неговият заместник Риши Сунак каза пред телевизия Ай Ти Ви, че има процедурен срок, който трябва да се спази, предаде Ройтерс.

Източници на Би Би Си са заявили, че няма възражения от нито една правителствена агенция или министерство за публикуването на документа и решението зависи изцяло от премиера.

Докладът включва обвинения в шпионаж, подривна дейност и намеса в изборите. Той съдържа данни от различни британски спецслужби като GCHQ, MI5 и MI6, свързани със скритите опити на Русия да повлияе на изхода от референдума през 2016 за Брекзит и последвалите парламентарни избори през 2017 г.

Комисията по разузнаване в британския парламент работи месеци наред върху доклада си, който носи краткото название "Русия".

В неделя британският в. "Таймс" съобщи, позовавайки се на информирани източници, че девет руски бизнесмени са дали пари на Консервативната партия на премиера Джонсън.

Олигарси и други заможни дарители на консерваторите фигурират в доклада за незаконната руска намеса в британската политика, твърди вестникът.

Някои от руските бизнесмени имат близки лични отношения с министър-председателя. Единият е Александър Темерко, който е работил за руското военно министерство и се е изказвал топло за своя "приятел" Борис Джонсън.

Сред назованите е и Александър Лебедев, собственик на британските вестници "Индипендънт" и "Ивнинг Стандарт", също така акционер в руския в. "Новая газета".

"Сънди Таймс" акцентира на това, че по съветско време Лебедев е служил в КГБ, а синът му е канил Борис Джонсън на партита.

"Сънди Таймс"не твърди, че фактът, руски бизнесмени са дали пари на британските консерватори, фигурира като доказателство в секретния доклад. Изданието не уточнява в какъв контекст са споменати имената.

По принцип няма нищо незаконно в това руснаци да спонсорират британски партии, стига да са регистрирани като избиратели във Великобритания, отбелязва Би Би Си. Това означава, че хора, които имат само руски паспорт, не могат да бъдат дарители на британски партии.

Списъкът на дарителите на парламентарните партии в страната не е таен – всички физически лица и фирми, както и размерът на дарените от тях суми, се публикуват на официалния сайт на избирателната комисия.

Всички британски депутати с нетърпение чакаха излизането на доклада, особено преди насрочените за 12 декември предсрочни парламентарни избори, тъй като се смяташе, че констатациите на комисията по разузнаване могат да помогнат на избирателите да направят осъзнат избор.

Докладът обаче не беше публикуван. Депутати твърдят, че виновно за това е правителството начело с Борис Джонсън. Именно той е трябвало да прецени съдържат ли се в доклада сведения, която биха могли да попречат на работата на британското разузнаване. Според експерти тази оценка отнема около десет работни дни, но в конкретния случай минаха повече.

В крайна сметка правителството реши да отложи публикуването на доклада – той няма да види бял свят преди изборите. Много лейбъристи смятат, че това решение е политически мотивирано сп цел да се скрият важни факти от избирателите.

Към момента никой не знае какво точно пише в доклада "Русия". Авторите му не са коментирали публично нищо по същество.

Членове на правителството заявиха, че не са констатирани никакви факти, доказващи успешна руска намеса в британските избори по принцип и в частност – в референдума за Брекзит.

mediapool.bg