Кламер БГ - Новини: Хафъзов се усъмни в твърденията на Борисов за "натиск" от турския премиер

Хафъзов се усъмни в твърденията на Борисов за "натиск" от турския премиер

България

|
Нед, 10 Ян 2016г. 13:19ч.
Хафъзов се усъмни в твърденията на Борисов за "натиск" от турския премиер

Бившият председател на Движението за права и свободи Лютви Местан и последвалите го петима народни представители от парламентарната група на Движението ще подадат в понеделник заявленията си за напускане на групата в деловодството на Народното събрание и ще станат независими депутати. Това каза в неделя пред БНР Хюсеин Хафъзов, който подкрепи Местан.

Новото тричленно председателство на ДПС, сложено след отстраняването на Местан в края на м.г., нееднократно призова бившия председател и поддръжниците му да напуснат парламента, за да не подменят вота на избирателите.

Хафъзов обясни, че събитията с отстраняването на Местан са свързани с искания нов курс в партията, за да получи ДПС своето обновление: "Политическият елит на партията за голямо съжаление направи един сериозен отстъп от идеите, от които и чрез които ние не само печелехме доверие на избори, но и същевременно правехме политика. Лично аз съм имал възможности и поводи в региона най-вече да критикувам партийната линия по отношение на обвързаността й не казвам олигархични, а с бизнескръгове."

Хафъзов потвърди, че към днешна дата няма решение на напусналите за създаване на нова партия.

Той се усъмни в твърденията на премиера Бойко Борисов, че президентът и министър-председателят на Турция са оказвали върху него натиск след отстраняването на Местан от лидерския пост.

"Ако наистина е проведен разговор между министър-председателя на Република Турция с премиера на нашата страна дали е имало някакво искане от страна на министър-председателя господин Ахмет Давутоглу или натиск, или е бил проведен разговор от съвсем друго естество - трябва да си мерим думите, защото знам каква е дипломацията в Турция, знаем, че професор Давутоглу е бил външен министър - един дипломат, който много добре най-вероятно си мери приказките и знае какво, как и от кого да поиска", поясни Хафъзов.

"Натискът и желанието на турското ръководство на ниво президент, ниво премиер, да се намеси в този конфликт (Доган-Местан -бел.ред.) ме накара да бъда малко мнителен оттук нататък, защото те се намесиха с цялата си сила", заяви Борисов на 4 януари пред бТВ, разказвайки за случилото се на 24 декември по среднощ.

Депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев, който остана верен на Доган, определи случилото с Местан "нормален процес" за оздравяване на партията.

Кърджалиев, който както останалите си съпартийци не бе изрекъл и една публична критика към бившия лидер преди той да бъде "ритуалното екзекутиран" от Доган, заяви пред БНР, че причината за отстраняването не е прочетената от Местан декларация за сваления руски бомбандировач.

"В последните месеци той не излъчва енергия, свързана с избирателя, според мен, има самочувствие на безгрешен, надменност до комуникация с назидателен тон и няма как който и да е човек да не се отчуждава от колективните органи - всичко това беше последвано от трудно позициониране на партията до редуциране на партньори, както и до дефицит на доверие - заради това и в такова деликатно положение беше партията без ясна идентификация по оста опозиция или управляващи", каза Кърджалиев.

Тунчер Кърджалиев изрази убеденост, че разговори между турския премиер и президент са водени с Борисов, като отново обърна внимание, че тези, които са решили да последват Местан и да напуснат парламентарната група, не са членове на ДСП.

Кърджалиев съобщи, че през април на националната конференция на състезателен принцип ДПС ще избере нов председател на партията.

mediapool.bg