Кламер БГ - Новини: Хартиената рецепта окончателно отпада от 1 май

Хартиената рецепта окончателно отпада от 1 май

България

|
Вт, 12 Апр 2022г. 18:29ч.
Хартиената рецепта окончателно отпада от 1 май

Хартиената рецепта окончателно отпада от 1 май

Предписването на лекарства по лекарско предписание на хартиени рецепти окончателно да отпадне от 1 май и да става само електронно, предлага Министерството на здравеопазването с промени в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти.

От 1 юни миналата година лекарствата по лекарско предписание, които се поемат напълно или частично от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), задължително се изписват с електронна рецепта. Това трябваше да се случи и за лекарствата с рецепта на свободна продажба, но по предложение на служебния здравен министър Стойчо Кацаров беше оставена опцията медикаментите на свободна продажба да могат да се предписват и на хартия, и електронно.

Срещу това тогава възразиха от Българския фармацевтичен съюз, който се оглавяваше от настоящия здравен министър проф. Асена Сербезова.

Предимства

Преминаването към изцяло електронно предписване на лекарствата има множество предимства. Сред тях са по-лесното и бързо генериране на рецепта, четливост на рецептите, предотвратяване на грешки при отпускането.

Освен това с електронното предписване на всички лекарства се осигурява пълнота в електронното медицинско досие на пациента относно назначените и приемани терапии. Не на последно място електронното предписване осигурява прозрачност и възможност на здравните власти да анализират и контролират процеса по предписване и отпускане на лекарства. Така например с електронната рецепта много лесно може да се види дали аптека отпуска лекарства по лекарско предписание без да са предписани от лекар.

Това би спомогнало за предотвратяване на злоупотреби или нерационална употреба на лекарства.

Още при встъпването си в длъжност Сербезова даде заявка, че електронното предписание ще стане задължително и за белите хартиени рецепти.

До кога ще важат хартиените рецепти?

С предлаганите промени в наредбата се предвижда от 1 май предписването на лекарствени продукти, което се извършва на досегашната бяла рецептурна бланка, да става само в електронна форма съобразно функционалностите на Националната здравноинформационна система (НЗИС).

Това означава, че всички лекарства по лекарско предписание вече ще се изписват електронно, а белите бланки могат да продължат да се ползват само за лекарства и хранителни добавки, които не изискват рецепта.

Издадените до 1 май 2022 г. рецептурни бланки се изпълняват по досегашния ред до изтичане на срока на тяхната валидност. Максималният срок на валидност на бялата рецептурна бланка е 6 месеца.

През миналата година бяха генерирани общо над 1 млн. електронни рецепти. Електронната рецепта бе внедрена в края на декември 2020 година. Първоначално е-рецптите се издаваха от малко на брой лекари и се обслужваха в ограничен брой аптеки, но от 1 юни 2021 г. те станаха задължителни за лекарствата, финансирани напълно или частично от НЗОК.

Е-направления за всички изследвания

Преди дни бяха разширени възможностите и за издаване на електронни направления. Общопрактикуващите лекари и специалистите от извънболничната помощ вече имат възможност да издават електронни направления за всички медико-диагностични дейности. Те заместват изцяло хартиените еквиваленти, които се използваха до този момент. Досега електронни направления се издаваха единствено за изследвания, свързани с Covid -19.

От пускането в експлоатация на модула за е-направление в началото на декември 2020 г. досега са издадени общо над 380 000 електронни документа. Общопрактикуващите лекари, които работят със системата, са близо 3 600, а най-много са издадените направления в София, Пловдив, Бургас и Варна. Общо 302 000 пациенти са получили своите направления по електронен път.

mediapool.bg