Кламер БГ - Новини: Хаос в Хонгконг заради обща стачка

Хаос в Хонгконг заради обща стачка

Свят

|
Пон, 05 Авг 2019г. 12:42ч.
Хаос в Хонгконг заради обща стачка

Хиляди протестиращи се събраха отново на няколко места в Хонконг днес в подкрепа на призива, отправен от опозиционните сили през уикенда, за обща стачка в целия китайски автономен район днес, предадоха световните агенции в понеделник.

Стигна се до нови сцени на улично насилие, а транспортът в града е до голяма степен парализиран, тъй като много улици и площади са задръстени или нарочно блокирани от демонстранти, събиращи се за участие в стачката.

От сутринта бе нарушено бе движението на влакчетата по няколко линии метрото, но по-късно то се нормализира. Активисти влязоха в станции на метрото и задържаха вратите отворени, за да попречат на вагоните да потеглят, предизвиквайки дълги опашки. Стигна се и до сблъсъци между ядосани пътници и протестиращи. Други пътници изразиха подкрепата си за протестиращите.

Към стачката се включиха и някои служители на летището, включително авиодиспечерите, което доведе от отмяната на 230 полета. На летището се използваше само една от двете писти, а на гишетата за чекиране се събра голям брой пътници. Нарушено бе и движението на скоростните влакове до летището.

Полицията се опита да разпръсне със сълзотворен газ протестиращите пред полицейски участък в т. нар. Нови територии, като арестува някои от по-буйните демонстранти, хвърлящи яйца и камъни по силите на реда. До аналогична ситуация се стигна по-късно и при протеста в района Вон Тай Син в предградието Коулун.

Като цяло, демонстрации има в седем района на града, съобщи стачен координатор, цитиран от ДПА.

Протестиращи започнаха да окупират улици в други 4 района.

По-рано днес кола с изнервен шофьор се вряза в протестиращи в района Юен Лонг - сцена на остри улични сблъсъци в предишните дни на протести, опитвайки се да си пробие път през уличните борикади. Протестиращите измъкнаха шофьора от колата при създалото се меле на мястото на инцидента.

Според някои предположения в стачката може да се включат около 500 000 души. В централните райони на града останаха затворени много търговски обекти и точки, най-вече поради страха на търговците от улични сблъсъци и евентуални материални щети.

В изявление пред журналисти лидерката на местната автономна администрация Кари Лам изключи възможността да подаде оставка, за което настояват много демонстранти, но и не предложи нищо конкретно за уреждане на кризата.

Тя подчерта, че поема отговорност за проблемите в китайския специален административен район и е решена да реши ситуацията. Протестите, започнали заради вече отменен законопроект за екстрадицията, вече се водят с неясни мотиви и имат за цел да навредят на просперитета и сигурността на Хонконг, заяви Лам.

"Неотдавна видяхме много ясно, че хора предлагат нагло да "освободим Хонконг, революцията на нашето време", и да се оспори националния суверенитет на страната", подчерта главният администратор пред медиите, визирайки лозунги на протестиращите.

"Смея да твърдя, че това има за цел да разруши Хонконг" и начина на живот на над 7 милиона души, каза Лам, цитирана от Франс прес.

Протестите "противоречат сериозно на реда и закона в Хонконг и тласкат града към ръба на много опасна ситуация", предупреди тя.

Хвърлянето на националното знаме в морето и призивите за революция поставят под заплаха принципа "една страна - две системи", просперитета и икономиката на града, подчерта Лам.

Властите ще действат решително, за да запазят реда и закона и да възстановят доверието. Продължилите с месеци протести водят Хонконг към път, от който няма връщане назад, и вече навредиха на икономиката на града, предупреди Лам, цитирана от Ройтерс. Тя призова протестиращите "да кажат "не" на хаоса и насилието".

mediapool.bg