Кламер БГ - Новини: ДАНС е отнела достъпа на Цацаров до секретна информация

ДАНС е отнела достъпа на Цацаров до секретна информация

България

|
Пет, 14 Ян 2022г. 13:28ч.
ДАНС е отнела достъпа на Цацаров до секретна информация

снимка БГНЕС

ДАНС е отнела достъпа до секретна информация на председателя на антикорупционната комисия и бивш главен прокурор Сотир Цацаров. Това съобщи лично премиерът Кирил Петков в интервю за бТВ. Достъпът е отнет вследствие на направена проверка за контрол за надеждността му. Срещу шефа на КПКОНПИ се води и проверка на ДАНС

Премиерът предположи, че неофициалната информация за оставката на Цацаров отпреди ден е съпвадение. "В противен случай това означава, че той е знаел предварително", каза Петков.

Отнемането на достъпа до класифицирана информация е стар прийом на ДАНС за осъществяване на промени в различни институции.

През 2019 година бе отнет и достъпът до секретна информация на Бойко Рашков, който беше шеф на Бюрото за контрол на СРС и кандидат за втори мандат за позицията. Достъпът на Рашков бе отнет без мотиви. През това време той бе един от най-острите критици на прокуратурата и правителството на ГЕРБ.

Няма нищо случайно, че преди три години именно Цацаров и ДАНС успяха да сменят от Бюрото за контрол на СРС неудобния им адв. Георги Гатев, който беше заместник-председател в институцията и разкри голяма част от злоупотребите с подслушванията на службите и държавното обвинение.

Приветствам службите

"Приветствам ДАНС и българските служби за сигурност – трябва да показват решителни действия; всеки път, когато виждат нарушение на закона, трябва да действат, да бъде ясно, че няма човек, който е над закона", каза премиерът.

По думите му данните са събирани "дълго време", но е класифицирана информация кога е започнало разследването и какво точно е било открито.

Отнетият допуск до класифицирана информация не означава директно освобождаване на Цацаров от КПКОНПИ, но по думите на премиера това "прави неговата работа в някаква степен невъзможна".

Преди ден Цацаров изненадващо обяви, че ще напусне поста си до 1 март.

"Ще поискам да бъда освободен от тази длъжност, считано от 1 март, докогато ще внеса в Народното събрание годишния отчет за работата на Комисията. Фактите и цифрите в този отчет ще говорят повече от празните политически декларации и обвинения. Разбира се, ще обявя ясно и мотивите за оставката си", каза бившият главен прокурор.

Той стана шеф на КПКОНПИ през декември 2019 година след оставката на предишния началник Пламен Георгиев, който бе устроен като консул във Валенсия.

Мястото на Цацаров в съдебната система се пази и след 1 март той може да бъде възстановен като прокурор във Върховната касационна прокуратура. За тази работа не му трябва изрично позволение за достъп до класифицирана информация, защото магистратите го получават автоматично по закон.

"За мен това, че нямаме истински сериозни дела за корупция на високите етажи на властта, показва абсолютно ясно, че КПКОНПИ не си е свършила работата, която всички български граждани се надявахме да бъде свършена. Оценката ми е силно отрицателна", коментира Кирил Петков.

Оставка за Гешев

Премиерът подчерта, че мнението му за главния прокурор Иван Гешев съвпада напълно с това на управляващата коалиция, която с декларация в парламента днес поиска оставката на шефа на държавното обвинение

"Вече доверието – явно и на управляващата коалиция, и моето лично, както и на голяма част от българския народ, вече е сведено просто до факта, че най-добрият акт е да си подаде оставката. Никой не вярва, че прокуратурата работи, както би трябвало да работи. Има огромно ниво на сериозни престъпни дейности, които все още не са били обект на наказателни и на осъдителни процедури", заяви министър-председателят.

Той е убеден, че НС ще работи по законодателни промени, "за да дадем нов облик на българската прокуратура".

Има някаква схемичка

"Зад оставката на Сотир Цацаров като шеф на КПКОНПИ сигурно стои някаква схемичка, сделка, или какво ли не", коментира по-рано адв. Николай Хаджигенов от "Отровното трио" пред "Денят с Веселин Дремджиев".

Хаджигенов обвърза оставката на Цацаров с гласуването на Висшия съдебен съвет за председател на Върховния касационен съд, където единствен кандидат е върховната съдийка Галина Захарова.

"Ако представителите на ГЕРБ, ДПС, БСП и така нататък бламират избора, това ще бъде сериозен знак и обяснение за оставката на Цацаров. Предполагам, че по тази причина Цацаров обяви оставката си днес. Познавайки го, задължително има гнусна задкулисна сделка", коментира Николай Хаджигенов.

Преди ден "24 часа" съобщи неофициалната информация, че Цацаров ще напусне антикорупционната комисия от 1 март. Това се случва на фона на намеренията на управляващата коалиция да преструктурира КПКОНПИ и призивите към Цацаров да напусне. Малцина обаче са очаквали Цацаров да се вслуша в призивите и наистина да напусне. Той може да се върне в съдебната система като върховен прокурор, но има значително по-голям стаж като съдия и председател на Пловдивския окръжен съд.

Хаджигенов описва Цацаров като върха от поредицата отвратителни главни прокурори и е показал какъв не трябва да е един главен прокурор.

"Тук, разбира се, изключвам Гешев, който е извън всякакви класации. Най-видимият грях на Цацаров е именно Иван Гешев", каза адв. Хаджигенов.

В същото предаване Ивайло Мирчев от "Демократична България" коментира, че с оставката си Цацаров иска да избяга от отговорност.

"Няма да позволим това да се случи", закани се депутатът от "Демократична България". Той каза, че промените в КПКОНПИ са били планирани да се случат през март, така че с оставката си Цацаров реално не е променил нищо.

По въпроса за реформата в прокуратурата Мирчев каза, че през февруари в парламента ще бъдат внесени промените, засягащи държавното обвинение и ВСС.

Крум Зарков от БСП каза, че решението на Цацаров няма да спре новото мнозинство в парламента да направи качествени промени в КПКОНПИ.

mediapool.bg