Кламер БГ - Новини: ХДС на Меркел печели местните избори в Северен Рейн-Вестфалия

ХДС на Меркел печели местните избори в Северен Рейн-Вестфалия

Европа

|
Пон, 14 Септ 2020г. 15:03ч.
ХДС на Меркел печели местните избори в Северен Рейн-Вестфалия

Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел лесно затвърди на регионалните избори вчера позициите си на първа политическа сила в германската провиция с най-голямо население - Северен Рейн-Вестфалия, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че този резултат ще укрепи позициите на провинциалния премиер Армин Лашет в надпреварата за наследник на дългогодишния германски лидер Меркел.

Зелените от своя страна постигнаха големи успехи на изборите за кметове и общински съвети в Северен Рейн - Вестфалия, като почти удвоиха броя на получените гласове. Тези резултати са в унисон с високата подкрепа за екологичната партия в националните проучвания.

Германската социалдемократическа партия (ГСДП), основната левоцентристка формация, за която провинцията е традиционен бастион, обаче претърпя болезнени загуби.

ХДС на Меркел спечели 34,3 процента от гласовете - малко под резултата си от 37,5 процента преди шест години, показват официални резултати от тази сутрин. Подкрепата за Зелените почти се е удвоила до 20 процента, спрямо 11,8 процента преди шест години. ГСДП, която отстъпи през 2017 г . контрола над провинциалното правителство на ХДС на Меркел, получи 24,3 процента, при 31,3 процента през 2014 г. Това е най-лошото представяне досега на партията на местни избори в тази провинция.

Премиерът на Северен Рейн - Вестфалия Армин Лашет увери, че представянето на партията му е израз на подкрепа за предприетия от него "умерен подход към пандемията" и курс на разхлабване на ограниченията, свързани с коронавируса, отбелязва АП.

mediapool.bg