Кламер БГ - Новини: Фумио Кишида оглави управляващата партия в Япония и ще стане премиер

Фумио Кишида оглави управляващата партия в Япония и ще стане премиер

Свят

|
Ср, 29 Септ 2021г. 11:10ч.
Фумио Кишида оглави управляващата партия в Япония и ще стане премиер

Фумио Кишида, сн. ЕПА/БГНЕС

Умереният Фумио Кишида бе избран днес за председател на дясната японска управляваща Либерално-демократическа партия с голяма преднина пред своя съперник Таро Коно и е сигурно, че след гласуване в парламента на 4 октомври ще стане премиер, предаде Франс прес.

Бивш външен министър, 64-годишният Кишида получи 257 гласа на втория тур от вътрешните избори за лидер на партията срещу 170 гласа за 58-годишния Коно, един от най-известните политици в страната.

За Кишида е характерна успокоителна нагласа за консенсус, при все че той няма убедителна харизма. Депутат от Хирошима също като баща си и дядо си, политикът получава властта от втори опит - преди година той изгуби срещу сегашния ръководител Йошихиде Суга, който не се кандидатира сега заради своята непопулярност, отбелязва Франс прес.

Доминиращите сили в управляващата партия прецениха, че Кишида е "по-сигурен кандидат, що се отнася до стабилност", от Таро Коно, който според тях е с по-независим характер, коментира пред АФП Брад Гросърман, експерт по японските въпроси от университета "Тама" в Токио.

Бъдещият стотен премиер на Япония е завършил право в престижния университет "Уаседа". През 2007-2008 г. Кишида е министър по въпросите на Окинава и Северните територии (както наричат в Япония Южните Курилски острови). От 2012 до 2017 г. е външен министър в кабинета на Шиндзо Абе. После оглавява политическия съвет на Либерално-демократическата партия. Оттогава активно се бори за председателския пост в партията, където има собствена фракция, включваща 46 депутати от парламента.

Кишида ще наследи министър-председателя Йошихиде Суга, отказал се от ръководния партиен пост. Суга бе критикуван за бавната реакция на правителството на пандемията и за твърдата си позиция в подкрепа на провеждането тази година на олимпиадата, отложена от миналата година заради коронавирусната зараза.

Вотът, организиран в един от токийските хотели, бе предаван пряко на сайта на партията. Гласуваха 382 депутати от партията. Преди това гласуваха същият брой редови членове. Във втория кръг освен депутатите участваха и 47 представители на префектурите.

Кандидатите за шеф на партията бяха четирима, включително две жени, бившите министърки Санае Такаичи и Сейко Нода.

Новият лидер на Либерално-демократическата партия става и премиер, тъй като партията има мнозинство в парламента. Новият председател на партията ще я води и на парламентарните избори през ноември.

mediapool.bg