Кламер БГ - Новини: Координаторът на мерките срещу Covid-19 e новият премиер на Франция

Координаторът на мерките срещу Covid-19 e новият премиер на Франция

Европа

|
Пет, 03 Юли 2020г. 15:06ч.
Координаторът на мерките срещу Covid-19 e новият премиер на Франция

Френският премиер Едуар Филип връчи оставката на правителството си на президента Еманюел Макрон, a по-късно той назначи на негово място Жан Кастекс - висш чиновник, който отговаря за плана за разхлабване на мерките за епидемията от Covid-19.

Еманюел Макрон бе обявил, че ще има нов екип за следване на нов политически път през последната фаза на мандата му до изборите през 2022 г.

На втория тур на местните избори на 28 юни Зелените направиха силен пробив, а младата центристка партия на Макрон "Република, напред" претърпя поражения в големите градове и не успя да се внедри на местно ниво из страната, отбелязва Асошиейтед прес.

Във френските медии неотдавна се появиха съобщения за разногласия между премиера и президента, включително след победата на Едуар Филип на кметските избори в град Хавър на 28 юни.

Съставът на новия кабинет би трябвало да е известен преди сряда, когато ще е следващото заседание на правителството.

Новото правителство ще трябва "да осъществи новия етап от петгодишния президентски мандат, проекта за социално, икономическо, екологично и местно възстановяване", заяви Елисейският дворец.

След три години на власт и извършване на спорни реформи като тази на вноските за безработица, преминаване през редица кризи като тази на протестиращите "Жълти жилетки" или санитарната криза на Covid-19, Еманюел Макрон обяви нова ориентация, необходимост от преобразяване в момент, когато рейтингът му не е особено висок, а страната се готви да понесе тежки икономически последици от пандемията.

"Имам своите грешки. Понякога смятах, че трябва да се действа бързо с някои реформи. Нещата могат да се получат само с диалог. Имам голяма амбиция за нашата страна. Понякога съм създавал впечатлението, че искам да правя реформи против хората", каза той в интервю в регионалната преса.

При все това "посоката, по която поех през 2017 г., остава вярна", заяви той. Следващото правителство ще е натоварено с прилагането на новия път, който Еманюел Макрон започна да очертава, с предимство за политиката на здравеопазването, хората от третата възраст и план за младежта.

За новото правителство "ще имаме малко на брой приоритети: съживяване на икономиката, продължаване на преобразяването на нашата социална и екологична политика, възстановяването на справедлив републикански ред, защита на европейския суверенитет", заяви президентът в интервюто.

Той каза, че са нужни "нови лица, нови таланти, личности от различни области".

Новият премиер Жан Кастекс е високопоставен служител от администрацията и десен кмет на малък град, сравнително непознат сред широката публика.

Бивш съратник на експрезидента Никола Саркози, 55-годишният Жан Кастекс, излъчен от партия "Републиканците" за кмет на югозападния град Прад, координираше от април разхлабването на противоепидемичните мерки в страната. Това го постави в центъра на вниманието на аналитиците. Година преди това политикът бе назначен за президент на Националната спортна агенция и насочи усилия към подготовката за Олимпиадата през 2024 г. в Париж.

Кастекс поема премиерския пост от Едуар Филип, които връчи днес оставката на своето правителство на президента Макрон. Утре се очаква Филип да встъпи в длъжност като кмет на Хавър в Северна Франция, припомня агенцията.

mediapool.bg