Кламер БГ - Новини: В досието на нападателя от Страсбург пише, че е заплаха за националната сигурност

В досието на нападателя от Страсбург пише, че е заплаха за националната сигурност

Свят

|
Ср, 12 Дек 2018г. 15:56ч.
В досието на нападателя от Страсбург пише, че е заплаха за националната сигурност

Нападателят от Коледния базар в Страсбург, назован тази нощ от властите като Шериф Шекат, от 2016 г. е имал така нареченото "досие С". То се съставя от Главна дирекция за вътрешната сигурност за хора, представляващи заплаха за държавната сигурност. Досието за Шериф Шекат е изготвено, защото се предполага, че се е радикализирал, съобщава френският "Паризиен". Според вестника Шериф Шекат е имал връзки с ислямистки среди в Страсбург.

Той е роден през февруари 1989 г. в квартала Онберг на града и е познат на органите на реда за извършване на редица престъпления, заради които е лежал в затвори във Франция и Германия. В един от случаите е бил осъден на две години затвор през 2011 г. за въоръжено нападение, при което използвал парчета от счупена бутилка.

Напоследък е бил издирван за въоръжен грабеж и опит за убийство. Вчера домът му в Страсбург бил претърсен, а той трябвало да бъде арестуван, но полицията не го открила там. Негови съучастници в обира и опита за убийство вече са арестувани.

При претърсването на дома на Шериф Шекат вчера сутринта били открити гранати, пише в. "Фигаро".

По последни данни от префектурата на френския департамент Ба Рен убитите при снощната стрелба са двама, а ранените 14. Девет от пострадалите са в тежко състояние, а петима са леко ранени. По-рано бе съобщено за трима убити и 12 ранени.

47-годишен гражданин на Тайланд, който бил на ваканция във Франция, е сред убитите в нападението снощи. Сред ранените пък е и италиански журналист.

Нападателят е участвал в две престрелки със силите за сигурност между 20:20 ч. и 21:00 ч., каза още министърът. Стрелецът обаче все още е на свобода, а в операцията по задържането му участват около 350 служители на реда, подкрепени от два хеликоптера. Заради операцията по издирването му е преустановено движението на наземния обществен транспорт. Жителите на Страсбург са призовани да не излизат навън и да следят указанията на властите.

Засега мотивите за стрелбата остават неясни. Води се разследване за престъпление по терористични подбуди, предаде Асошиейтед прес. В хода на издирвателната операция са задържани петима души.

Нападателят е викал "Аллах е велик" по време на атаката, съобщи парижкият прокурор Реми Ейц, цитиран от Ройтерс. "Като се имат предвид мишената, начинът му на действие, профилът му и свидетелските показания на онези, които са го чули да крещи "Аллах е велик", беше извикана полицията за борба с тероризма", каза днес Ейц пред репортери.

Пред радио Франс ентер френският държавен секретар към министерството на вътрешните работи Лоран Нюнес каза, че заподозреният може да е избягал в Германия.

Германия обяви, че няма информация, която да сочи, че заподозреният Шекат има ислямистки подбуди, каза днес говорителка на вътрешното министерство, цитирана от Ройтерс.

"От германска гледна точка, нямаме информация за въпросния човек, която да сочи към ислямистки подбуди", каза говорителката на редовна правителствена пресконференция.

Шекат е бил задържан в Германия през 2016 г. за взломна кражба, съобщиха днес германските власти. Заподозреният е бил осъден на "2 години и 3 месеца затвор през 2012 г. за кражба с взлом", уточни говорител на вътрешното министерство на провинция Баден-Вюртемберг, където въпросното лице е действало, предаде Франс прес. Осъденият излежал малко повече от година в Германия, преди да бъде експулсиран във Франция.

Според в. "Тагесшпигел", заподозреният проникнал тогава в зъболекарски кабинет в Майнц, откъдето откраднал пари и златни коронки. Четири години по-късно нападнал аптека в Енген, близо до Боденското езеро.

Снощи часове наред европейските депутати останаха блокирани в сградата на Европейския парламент в Страсбург, където тече последната парламентарна сесия за годината, предаде Франс прес. В 1 ч. по Гринуич започна евакуацията на парламентаристите и на служителите на ЕП. Операцията приключи час по-късно.

Председателят на ЕП Антонио Таяни не поиска да прекрати пленарната сесия вчера заради нападението и тя приключи както бе предвидено в полунощ. "ЕП няма да се остави да бъде сплашван от атаки на престъпници или терористи. Ще продължим да работим и да реагираме със силата на свободата и на демокрацията срещу терора", каза той.

BREAKING NEWS; Police are now trying to find 29-year-old Chekatt Chérif, who was already on their terrorist watch list. He has just killed 4 people at Christmas market in #Strasbourg France. pic.twitter.com/RZEq2wra3W

— Nicholas Wowk (@NickWowk) 12 декември 2018 г.

Франция повиши степента на тревога и засили охраната на коледните базари след стрелбата.

Президентът на Франция Еманюел Макрон поднесе съболезнования на жертвите на трагедията.

"Цялата солидарност на нацията е насочена към Страсбург, към жертвите и техните семейства", написа Макрон в Туитър след края на съвещание, което проведе в кризисния щаб на министерството на вътрешните работи във връзка със ситуацията в Страсбург.

Външно министерство препоръча на българските граждани в Страсбург да следват стриктно всички указания на органите на реда и да избягват посещението на публични места в града до успокояване на обстановката.

При нужда те могат да се свържат с Посолството на Република България в Париж на следните телефони: +33 1 45 51 85 90 и +33 1 45 51 85 90 (в извънработно време).

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.

mediapool.bg