Кламер БГ - Новини: Френска фирма иска на концесия портовете Варна и Русе и жп линията

Френска фирма иска на концесия портовете Варна и Русе и жп линията

Свят

|
Четв, 19 Юни 2014г. 19:12ч.
Френска фирма иска на концесия портовете Варна и Русе и жп линията

Френската фирма "Болоре" е заявила в писмо до премиера Пламен Орешарски своя интерес за концесиoниране на пристанищата във Варна и в Русе в пакет с жп линията между двата града, съобщи в четвъртък в Русе пред журналисти министърът на транспорта Данаил Папазов. По думите му към същия пакет интерес проявявал и турско-китайски консорциум, но неговото име не бе съобщено.

Той за пореден път обясни, че жп линията Русе-Варна е определена като приоритетен обект в оперативната програма "Транспорт" за следващия програмен период.

Министърът е в Русе за среща с румънския си колега Дан Шова. Двамата ще обсъдят и ще набележат мерки за подобряване на плавателния път по Дунав през лятото и есента, когато водите са ниски и корабоплаването е силно затруднено.

"Това е основната цел на нашата среща. Искаме по-рано да набележим адекватни мерки", обясни министърът и допълни, че най-важната от тях е да се обсъди как да се драгира и в кои участъци по реката да се прави това, както и да се предвидят средства за дейностите.

В петък Папазов ще се включи в отбелязването на 60-годишнината от построяването на Дунав мост.

mediapool.bg