Кламер БГ - Новини: Франция удължава карантината до 11 май

Франция удължава карантината до 11 май

България

|
Вт, 14 Апр 2020г. 08:29ч.
Франция удължава карантината до 11 май

Френският президент Еманюел Макрон обяви в понеделник вечер, че удължава режима на стриктна самоизолация в страната за целите на борбата с новия коронавирус до 11 май, предаде Ройтерс.

"През следващите четири седмици правилата трябва да бъдат спазвани", призова той в телевизионно обръщение към нацията.

Макрон заяви, че до 11 май Франция ще може да тества всеки гражданин, проявяващ симптоми на причиняваното от коронавируса заболяване Covid-19. След тази дата ще започне поетапното отваряне на училища и детски градини.

Масови мероприятия като фестивали във Франция обаче ще има не по-рано от средата на юли, предупреди Макрон.

Веднага след това дойде съобщението, че тазгодишното, 74-о издание на театралния фестивал в Авиньон - най-известния в света - е отменено, предаде Франс прес.

То трябваше да се проведе в южния френски град от 3 до 23 юли.

"Епидемията (във Франция) започва да се забавя. Резултатите са налице", каза Макрон, цитиран от Ройтерс. Френският президент обаче призна, че "нашата страна не бе достатъчно подготвена за кризата. Ще си понесем последствията."

От четири седмици Франция е под карантина. На хората е наредено да си стоят у дома, като те имат право да излизат само за да си купят храна, да ходят на работа, да потърсят лекарска помощ или да тренират поединично.

Коронавирусът отне живота на 14 967 души във Франция, която е четвърта в света по брой починали. Потвърдените случаи на зараза са 136 779. Франция е на четвърто място и по този показател.

Макрон призова Европа да помогне на Африка в борбата й с коронавируса, като опрости голяма част от нейните дългове.

mediapool.bg