Кламер БГ - Новини: Франция пое ротационното председателство на ЕС с големи амбиции

Франция пое ротационното председателство на ЕС с големи амбиции

България

|
Съб, 01 Ян 2022г. 11:41ч.
Франция пое ротационното председателство на ЕС с големи амбиции

Франция пое ротационното председателство на ЕС с големи амбиции

Франция поема ротационното председателство на Съвета на ЕС след пауза от 14 години. Въпреки че председателството е за срок от само 6 месеца, страната има амбициозни цели.

На 9 декември президентът на Франция Еманюел Макрон представи приоритетите на страната за шестмесечното ѝ председателство, чието мото е „Възстановяване, сила и принадлежност“. Той пое ангажимент по време на мандата Франция да работи за създаването на силен и "суверенен" Европейски съюз.

По отношение на европейската перспектива за Западните Балкани, Макрон съобщи, че през юни 2022 г. ще се проведе европейска конференция за региона. Очаква се засилване на натиска върху България за вдигане на ветото върху европейската интеграция на Северна Македония.

"През юни организираме конференция за Западните Балкани. Този регион все още страда от противоречия и напрежение", заяви Макрон. „Не можем да изградим мир в Европа през следващите 50 години, ако оставим Западните Балкани в положението, в което се намират днес."

По останалите теми френският президент обяви, че ЕС трябва да преразгледа строгите си правила за бюджетен дефицит, тъй като правителствата харчат много, за да спасят икономиките си от последиците от ограниченията заради пандемията.

Франция ще предложи нов механизъм на ЕС за предотвратяване на вноса на селскостопански продукти от обезлесени райони.

"Ще придвижим и преговорите за създаване на европейски инструмент за борба с вноса от обезлесени райони, който ще има за цел да забрани вноса в Европейския съюз на соя, говеждо месо, палмово масло, какао и кафе, когато те са допринесли за обезлесяване", каза Макрон.

Сред френските приоритети е да се увеличи способността на ЕС да защитава границите си. Очаква се по време на френското председателство да бъдат договорени или приети различни европейски закони.

Приоритет ще бъде икономическото регулиране и отчетността на платформите, особено по отношение на речта на омразата, със законодателството относно цифровите услуги и пазари (DSA и DMA). Приоритет ще бъде приемане на европейско законодателство относно минималните заплати.

Френското председателство ще помогне за подготовката на Европа на утрешния ден като полага основата на следните мащабни промени: Нов модел на растеж и инвестиции за Европейския съюз и еврозоната; Европейски ценности с инструменти за защита на нашите демокрации; Млади хора с разширяването на програма Еразъм; Култура, като Европейската академия обединява около 100 учени от 27 страни по всички предмети, за да просвети европейския дебат; Здравеопазване, с истинска съвместна изследователска агенция и големи изследователски планове, например за болестта на Алцхаймер.

По време на френското председателство на Съвета на Европейския съюз се планира провеждането на около 400 събития на територията на цяла Франция, както и в чужбина.

mediapool.bg