Кламер БГ - Новини: Франция обяви нови правила за посетители от България

Франция обяви нови правила за посетители от България

Коронавирус

|
Пет, 22 Окт 2021г. 19:22ч.
Франция обяви нови правила за посетители от България

Франция обяви нови правила за посетители от България

Франция постави под наблюдение заради коронавируса България, Естония, Латвия, Литва и Румъния и затегна от петък изискванията за вход от тези държави, съобщиха от Министерството на външните работи.

Посочените държави остават "зелената" зона, но неваксинираните граждани и онези без сертификат за преболедуване трябва да представят негативен PCR или антиген тест, направен в рамките на последните 24 часа преди отпътуването или преди отлитането на първия полет при пътуване с прекачване. Досега се признаваше негативен тест от п72 часа преди това.

Новите правила влизат в сила незабавно.

От ведомството отбелязват, че Covid сертификати за поставени двудозови ваксини се признават ако са минали 7 дни след поставянето на втората доза, а когато е еднодозова трябва да е сложена минимум 28 дни по-рано.

Признатите във Франция ваксини са одобрените от Европейската агенция по лекарствата – Pfizer/Comirnaty; Moderna; AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield и ваксината на Johnson & Johnson - Janssen.

Допуска се и още сертификат за преболедуване, издаден преди повече от 11 дни и преди по-малко от 6 месеца.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Париж на тел.: +33 1 45 51 85 90, както и на телефон за връзка с посолството при спешни случаи в извънработно време, в почивни и празнични дни – 0033 /0/ 6 21 84 95 15, посочват от външно министерство.

mediapool.bg