Кламер БГ - Новини: Формулата за недостига на лекарства е законно променена, но пак ще се редактира

Формулата за недостига на лекарства е законно променена, но пак ще се редактира

България

|
Пон, 21 Ноем 2022г. 19:19ч.
Формулата за недостига на лекарства е законно променена, но пак ще се редактира

Формулата за недостига на лекарства е законно променена, но пак ще се редактира

Формулата, по която се изчислява кои медикаменти са дефицитни на българския пазар и износът им се забранява, е била променена съгласно закона през пролетта на тази година. Това е установила проверката, разпоредена от служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев, за работата на електронната система за мониториране на лекарствените наличности СЕСПА, съобщиха от Министерството на здравеопазването в отговор на поставени от Mediapool въпроси.

Проверката бе назначена след като самият Меджидиев няколкократно повдигна въпроса защо формулата е била променена по време на редовното правителство, когато здравното министерство се ръководеше от проф. Асена Сербезова. А директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов съобщи в началото на месеца, че се обмисля връщането на старата формула, по която се изчислява недостига на лекарствата през електронната система СЕСПА.

Първоначално, през ноември 2021 година, когато тръгна системата СЕСПА, тя генерираше списък от над 300 забранени за износ лекарства. Но след одит на "Информационно обслужване" и засечена грешка във формулата, тя бе променена и от април насам под 100 лекарствени продукта на седмична база са забранени за износ. Тази седмица забранени за износ са 66 лекарствени продукта.(Кои са те вижте ТУК)

"Проверката, разпоредена от министър Асен Меджидиев, установи, че екипът на "Информационно обслужване" АД е извършил анализ и оценка на СЕСПА, след като това им е било възложено от Министерството на здравеопазването, за което е бил сключен договор през февруари 2022 г.

След извършването на анализа, проверката на софтуерния код и функционалната работа на системата е било констатирано разминаване на заложената в системата формула, спрямо тази, която е законово регламентирана в чл.217б, ал.5 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Изготвената оценка от страна на "Информационно обслужване" е била с информативен характер и не са правени конкретни предложения за промяна. Промяната е била разпоредена от Министерството на здравеопазването и направена от ИАЛ през март месец 2022 г.", съобщиха за Mediapool от Министерството на здравеопазването.

Проверката е установила още, че промените във формулата на СЕСПА са извършени съгласно закона, допълват от МЗ.

"Практиката, обаче, показва, че промяната се отразява негативно, тъй като води до стесняване обхвата на списъка с медикаментите, за които е установен недостиг", коментираха още от ведомството.

Това е и причината служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев да инициира разговори за законодателни промени в работата на СЕСПА съвместно с останалите участници в новосъздадения Специализиран съвет по контрол на лекарствоснабдяването.

В новия орган, който вече имаше две заседания, участват представители на Министерството на здравеопазването, Националния съвет по цени и реимбурсиране, ИАЛ, както и търговци на едро и аптеки. След последното му заседание Меджидиев коментира, че наред с други мерки "трябва да се направят законодателни промени в СЕСПА, защото там е основният проблем" и че "при така функциониращата формула износът на много малко лекарства може да бъде ограничаван".

В момента формулата предвижда износът на лекарства да се забранява когато количествата от даден медикамент паднат под 65 на сто от необходимите за задоволяване на здравните потребности на населението за период от един месец, като за база се ползва средномесечното потребление на съответния медикамент за предходните 6 месеца. Според експерти, обаче, тя отваря твърде широко вратата за износ на дефицитни продукти и когато бъде достигнат прагът от 65% вече е късно за много лекарства. Освен това под въпрос е и доколко правилно е изчислено средномесечното потребление на лекарства на пазар със системни липси, където нуждите на населението не са адекватно задоволени.

Изискани от Mediapool по Закона за достъп до обществена информмация данни от ИАЛ показаха наскоро, че медикаменти, които липсват на българския пазар, са обект на износ за страни от ЕС, САЩ и дори Ирак заради по-ниските цени у нас. (Повече за това кои лекарства липсват и защо четете ТУК)

mediapool.bg