Кламер БГ - Новини: Фирма на бъдещия собственик на бТВ е плащала за прокитайска кампания в Чехия

Фирма на бъдещия собственик на бТВ е плащала за прокитайска кампания в Чехия

Свят

|
Пон, 16 Дек 2019г. 16:51ч.
Фирма на бъдещия собственик на бТВ е плащала за прокитайска кампания в Чехия

Компанията Home Credit, която е собственост на чешкия магнат Петър Келнер, който притежава у нас "Теленор България" и сключи сдселка за пидобиването на бТВ, е финансирала кампания за подобряване на имиджа на Китай в Чехия, съобщава Euractiv. Агенция за връзки с обществеността, наета от компанията за кредити "Home Credit", е създала мрежа от политици, експерти и журналисти, които е трябвало да повлияят на чешкото общество в полза на Китай.

От изнесената информация става ясно, че не всички замесени са били наясно, че са част от тази прокитайска мрежа.

Документите на чешкото издание Aktuálně.cz (партньор на Euractiv – бел.ред.) показват, че Home Credit е наел PR агенцията C&B Reputation Management, за да разпространява положителна информация за Китай. Нейната задача е била да атакува критиците на китайския режим.

Скандалът включва чешкия новинарски портал Info.cz, чийто изпълнителен директор Томаш Жирса е основният собственик на C&B Reputation Management. Жирса подаде оставка от поста си в Info.cz само няколко часа след като публикува доклада. Info.cz стартира през 2016 г. и се нарича "консервативен портал".

Една от ключовите фигури в т.нар. "прокитайска мрежа" е чешкият експерт по Китай Вит Войта, който работи и като преводач на чешкия президент Милош Земан, известен с положителното си отношение към Китай.

"Добрите отношения с Китай са от решаващо значение за бизнеса на Келнер", пише Aktuálně.cz.

Преди пет години компанията Home Credit придоби лиценз, който позволява да предлага небанкови заеми в Китай. Home Credit отрича предполагаемото намерение да повлияе на общественото мнение в Чехия.

"Публикуваните документи очевидно са откраднати и евентуалната им модификация не може да бъде изключена", коментира Home Credit. Компанията призна само подкрепата си за уебсайт, наречен Sinoskop, основан от Войта.

Скандалът идва само няколко седмици, след като се установи, че Китай е платил пропаганден в Карловия университет в Прага. Чешките медии наскоро информираха, че Home Credit иска да сключи споразумение за партньорство с Карловия университет, но се отказа, след като стотици студенти демонстрираха срещу сделката.

Петр Келнер е най-богатият човек в Чехия, а Home Credit е част от неговата PPF Group, инвестиционна компания със седалище в Холандия. PPF наскоро попадна в заглавията, защото придоби най-популярната чешка комерсиална телевизия NOVA и няколко други телевизии в България, Румъния, Словакия и Словения. Част от сделката е българската бТВ.

mediapool.bg