Кламер БГ - Новини: Финален ден на изборите в Русия: опозицията твърди за нарушения, ЦИК ги игнорира

Финален ден на изборите в Русия: опозицията твърди за нарушения, ЦИК ги игнорира

Свят

|
Нед, 19 Септ 2021г. 17:05ч.
Финален ден на изборите в Русия: опозицията твърди за нарушения, ЦИК ги игнорира

Руснаците гласуват на парламентарни избори. Сн. БГНЕС

Тази неделя руснаците гласуват на последния ден от тридневните парламентарни избори, които се очаква да бъдат спечелени от управляващата партия Единна Русия, предаде Ройтерс.

Очакваната победа ще бъде използвана от Кремъл като доказателство за подкрепата за руския президент Владимир Путин, въпреки годините на спад в жизненото равнище. Подкрепящата 68-годишния президент партия е изправена пред спад на рейтинга си, но остава по-популярна от най-близките си съперници, "Комунистическата партия на Руската федерация" и националистическата "Либерално-демократическа партия на Русия". И двете често подкрепят Кремъл.

В момента представители на "Единна Русия" заемат близо три четвърти от 450-те места в Държавната дума.

"Ако "Единна Русия" успее, нашата страна може да очаква още пет години на бедност, пет години на репресии, пет изгубени години", гласеше послание към поддръжниците в блога на изпратения в затвора опозиционен лидер Алексей Навални. Неговото движение беше разпуснато като екстремистко, а на съюзниците му беше забранено да се кандидатират.

Това са първите федерални избори, провеждани по новия сценарий – с тридневно гласуване, който бе пробван за пръв път при общонародното гласуване на конституционните промени, които дадоха право на Путин да остане президент колкото мандата пожелае.

Наблюдатели и граждани през целия ден съобщават за изборни нарушения като попълване на бюлетини и принудително гласуване.

Опозиционни активисти се оплакаха, че да били заглушени дигитални платформи.

Централната избирателна комисия игнорира тези оплаквания, като каза, че те били част от кампания, добре финансирана отвън, предаде Би Би Си.

Това са първите избори в Русия от 1993 г. насам, на които не присъстват наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) поради ограничения, наложени от руските власти.

Независимата група за мониторинг на изборите "Голос", която руските власти обявиха за "чуждестранен агент", съобщи в неделя, че е проследила над 2 750 съобщения за изборни нарушения.

Google блокира достъпа до препоръки на Навални за кандидати за изборите в Русия

Американският технологичен гигант Google блокира достъпа до два списъка и до два видеоклипа с кандидати, препоръчвани от руския опозиционер Алексей Навални за регионалните и парламентарните избори, предаде Франс прес.

Поддръжниците на Навални разкритикуваха компанията за това блокиране. Google засега не е коментирал случая. Блокираните два списъка се намираха услугата за онлайн текстообработка, предлагана от Google. Внеделя сутринта документите бяха недостъпни и се появяваше само съобщение: "Съжаляване. Не можете да получите достъп до този елемент, защото той не спазва нашите условия за потребление".

В Twitter екипът на Навални пък публикува два линка към блокирани в притежаваната от Google платформа You tube видеоклипове, в които се споменаваха също кандидати, препоръчвани от Навални. "Това съдържани е блокирано във вашата страна по искане на правителствени структури", се казваше в съобщение към блокираните линкове.

Екипът на Навални разказа още вчера, че е получил разпореждане от Google да премахне двете листи с кандидати, след като към Google е било отправено искане от руския интернет регулатор Роскомнадзор.

В петък Google и Apple се съгласиха да премахнат от двата си магазина за приложения приложението за умно гласуване, разработено от съюзници на Навални. Привържениците на опозиционния лидер тогава обвиниха двата гиганта, че отстъпват пред шантажа на Кремъл. Криптираният чат Телеграм също вчера премахна автоматизиран софтуер, благодарение на който избирателите можеха да получават инструкции за гласуване.

mediapool.bg