Кламер БГ - Новини: Фейсбук пуска дигитална валута Либра

Фейсбук пуска дигитална валута Либра

Технологии

|
Вт, 18 Юни 2019г. 14:55ч.
Фейсбук пуска дигитална валута Либра

Социалната мрежа Фейсбук (Facebook) разкри във вторник подробности около плановете си да пусне собствена дигитална валута, наречена Либра (Libra), през следващата година, съобщиха световните медии.

Потребителите ще могат да извършват плащания с валутата през приложенията на Фейсбук Messenger и WhatsApp, вероятно ще има и специално приложение за купуване и плащане с новата валута.

Това е поредното навлизане на технологичен гигант в сектора на разплащанията след пускането на услугите Гугъл Пей (Google Pay), ЕпълПей (Apple Pay) и Самсунг Пей (Samsung Pay), макар нито една от тях да не базирана на криптовалута, отбелязва ББС. Според медията има притеснения за това как ще бъдат защитени парите и данните на хората при евентуална променливост на стойностите на валутата.

От Фейсбук обявиха, че Либра ще е независимо управлявана и зад нея ще стоят действителни активи, което да пречи на резки скокове и спадове в стойността на криптовалутата, а плащането с нея ще е изключително лесно.

Закупуването на валутата ще е възможно от следващата година чрез платформа на Фейсбук и дигитален портфейл, наречен Calibra. След това валутата ще може веднага да се изпраща на други потребителите.

Компанията допълва, че смята в същото време да предложи и допълнителни услуги за хората и бизнеса като плащане на сметки с натискане само на един бутон, купуване на чаша кафе чрез сканиране на код или возейки се на градския транспорт с мобилния телефон без нуждата от пари в брой или билет. От Фейсбук твърдят, че тези транзакции ще струват много малко или нищо, но все пак ще вземат малка комисионна за плащанията, извършени през нейната платформа.

Новата технология заплашва да промени пейзажа на банковия сектор. От социалната мрежа твърдят, че целта й е да достигне до 1.7 милиарда души по света, които нямат достъп до банкова сметка.

Според "Гардиън" Фейсбук тепърва ще се сблъска с регулаторни препятствия и антитръстови проблеми заради разрастването се.

Валутата ще се управлява от създадена за целта асоциация, наречена Либра, която е описвана като независима организация с нестопанска цел, базирана в Швейцария. Тя има две основни функции: да валидира транзакциите и да управлява резервите в Libra, както и да разпределя средства за социални каузи.

Фейсбук твърди, че въпреки че е създала организацията, след като валутата бъде пусната през 2020 г., тя ще се оттегли от лидерството и всички членове на асоциацията ще имат равни гласове в управлениетo на валутата.

С минимум 10 млн. долара, за да бъдат включени като основатели на Либра Асосиейшън (Libra Association), участват технологични играчи като PayPal, Ebay, Spotify, Uber и Lyft, както и картовите оператори Виза (Visa) и МастърКард (MasterСard), които се очаква да приемат плащанията с новата дигитална валута.

Много потребители отдавна очакват Фейсбук да излезе на пазара за финансови услуги. През 2014 година компанията нае бившия президент на международната разплащателна система ПейПал (PayPal) Дейвид Маркъс, който оглави отдела по разработването на блокчейн технологията.

mediapool.bg