Кламер БГ - Новини: Фармацевтите пак настояват за генерична замяна на лекарства в аптеката

Фармацевтите пак настояват за генерична замяна на лекарства в аптеката

България

|
Вт, 26 Апр 2022г. 15:31ч.
Фармацевтите пак настояват за генерична замяна на лекарства в аптеката

Фармацевтите пак настояват за генерична замяна на лекарства в аптеката

Българският фармацевтичен съюз (БФС) отново предлага да се въведе генерична замяна при отпускането на лекарствени продукти в аптеките, както и да се запази частично хартиената рецепта, която да важи ако е изписана извън България, както и за лекарства, които се приготвят на място в аптеката.

Предложенията са залегнали в становището на съсловната организация на фармацевтите по проекта за промени в наредба на МЗ, която предвижда от 1 май бялата хартиена рецепта да отпадне напълно.

Заради голямата полемика и множеството постъпили становища и предложения по проекта, е възможно мярката да бъде разсрочена във времето и да не влезе в сила от 1 май.

Да има изключения за хартиената рецепта

Фармацевтичният съюз като цяло подкрепя предложението на МЗ за отпадане на хартиената рецепта и смята, че дигитализацията на процеса по предписване и отпускане на медикаментите многократно ще подобри проследяването на терапията и ще намали вероятността за допускане на грешки. Противно на лекарите, които смятат, че с отпадането на хартиената рецепта, се нарушават правата им да предписват лекарства, от Фармацевтичният съюз посочват, че се променя само формата на предписването, без да се ограничава лекарят в неговата дейност.

От Фармацевтичния съюз, обаче, посочват, че е необходимо да се направят някои допълнения в проекта на МЗ. Например да се прецизира начинът на идентификация в електронна среда на предписващите и отпускащите лекарствените продукти лица, т.е. лекари и фармацевти.

Освен това фармацевтите предлагат хартиените рецепти, издадени извън България, да продължат да се изпълняват.

За лекарствени продукти, приготвяни по магистрална и фармакопейна рецептура (лекарствата, които някои аптеки приготвят на място индивидуално за определени пациенти), също следва да се запази хартиената форма на предписанието, смятат от Фармацевтичния съюз.

Аптеките подновяват искането си за генерична замяна на лекарства

Освен това съсловната организация предлага въвеждането на възможността за генерична замяна при отпускането на лекарствени продукти в аптеките определени изисквания.

Идеята е със съгласието на пациента да има възможност в аптеката да се отпусне друг лекарствен продукт, който има същото международно непатентно наименование, съдържа същото активно вещество, в същата лекарствена форма и в същата доза като на предписания. В случай на генерична замяна магистър-фармацевтът ще уведомява пациента за крайните цени на всички налични в аптеката алтернативни лекарствени продукти, с които може да бъде извършена замяната.

Фармацевтите предлагат генерична замяна да не се допуска при биологичните лекарствени продукти; медикаменти със специале режим на отпускане като например такива, съдържащи наркотични вещества или вещества, които са рискови при неправилна употреба; лекарствени продукти от групата на имуносупресорите за лечение на пациенти след трансплантация на органи; лекарства със специални устройства за прилагане.

"Трябва да се подчертае, че лекарствените продукти с едно и също международно непатентно наименование имат одобрени при разрешаването за употреба едни и същи показания, противопоказания, взаимодействия и нежелани лекарствени реакции, което показва тяхната еквивалентност и гарантира спазване на изискванията за качество, ефикасност и безопасност. Отговорността за заместването се носи изцяло от магистър-фармацевта, който въвежда данните за това в Националната здравноинформационна система -НЗИС", посочват от съсловната организация.

България е една от трите държави членки на ЕС, които не дават възможност за генерично заместване под никаква форма на предписани по търговско наименование лекарствени продукти, включително заплащани с публични средства.

Предистория

Въвеждането на генерична замяна в аптеките е старо искане на съсловната организация, което така и не се приема от властите. За последно темата беше на дневен ред около пандемията от Covid-19, когато имаше дефицит на някои лекарства в аптеките, като например определени марки антибиотици, и фармацевтите нямаха право да отпуснат същия антибиотик на друг производител, ако е предписан по търговско наименование.

Наред с предимствата, обаче, генеричната замяна на лекарства в аптеките поставя и някои въпроси в условията на вертикална интеграция на пазара, при която производители на лекарства притежават и аптеки и логично биха стимулирали отпускането на собствените си продукти в аптеките.

Затова от генеричната индустрия многократно са призовавали да не се пристъпва към необмислено въвеждане на замяна на лекарства в аптеките

mediapool.bg