Кламер БГ - Новини: Фармацевтите и НЗОК още спорят, лекарствата от 1 април са под въпрос

Фармацевтите и НЗОК още спорят, лекарствата от 1 април са под въпрос

България

|
Четв, 30 Март 2023г. 20:08ч.
Фармацевтите и НЗОК още спорят, лекарствата от 1 април са под въпрос

Фармацевтите и НЗОК още спорят, лекарствата от 1 април са под въпрос

Съсловната организация на фармацевтите и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) все още не са постигнали съгласие за подписването на анекс към договора им, което означава, че има риск от 1 април аптеките да не отпускат на пациентите реимбурсирани от касата медикаменти и хората ще трябва да си ги взимат изцяло. Това съобщи председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов пред журналисти в четвъртък.

Спорът

Спорните моменти между фармацевтите и касата са два. Първият е изискването на НЗОК аптеките да изпълняват изцяло рецептите: т.е. няма да може пациентът да получи например само 2 от общо 3 предписани продукта в рецептата, а трябва да вземе всичките, или рецептата изобщо да не бъде изпълнена. Това, според НЗОК, гарантира придържането на пациентите към терапията. Според фармацевтите това създава трудности в ситуация на дефицит на лекарства, както и ако пациентът не желае и не може да доплати за някой продукт, или ако например все още има останали резерви от него. Вторият спорен момент е с изискването на НЗОК аптеките да й подават информация за верификацията на лекарствените опаковки, с което фармацевтите не са съгласни, тъй като НЗОК има право на директен достъп до системата за верификация. Иначе фармацевтите са съгласни ако аптеката не верифицира лекарствен продукт, НЗОК да не ѝ го плаща, т.е. не са против контрола по принцип.

Никой не отстъпва

За да се избегне кризисна ситуация, в която пациентите да нямат достъп до платени от НЗОК лекарства, фондът предложи на фармацевтите анекс към действащия договор до края на май. Фармацевтичният съюз, обаче, иска анексът да е само за месец – до края на април и паралелно да се подпишат новите условия за отпускане на лекарства, по които вече има постигната договорка с НЗОК и с които ще се повиши контролът в системата. Така ще се даде гратисен срок новите условия да влязат в сила. Фармацевтите са непреклонни, че не искат да преговарят 2 месеца за неща, срещу които са категорично против и няма да склонят, визирайки двете спорни изисквания, спуснати в последния момент от временно изпълняващата длъжността управител на НЗОК Йорданка Пенкова. НЗОК пък засега не желае да отстъпи от предложението за двумесечна отсрочка и преговори. Така спорът между страните продължава и до последната минута няма да е ясно как пациентите ще си получават лекарствата от 1 април.

Маринов беше категоричен, че ако до утре (петък) фармацевтите и НЗОК не постигнат съгласие, от 1 април аптеките няма да отпускат напълно или частично реимбурсирани от НЗОК лекарства.

Маринов съобщи, че съсловната организация е писала писма до премиера, министъра на здравеопазването, Надзорния съвет на НЗОК и до временния управител на НЗОК, но засега няма чуваемост.

По-късно от НЗОК изпратиха на Фармацевтичния съюз покана за среща в петък от 11 ч.

Лекарите на страната на НЗОК

В същото време Лекарският съюз подкрепя предложенията на НЗОК. Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров коментира пред журналисти в четвъртък, че лечението на пациента, в това число с какъв медикамент, в какви количества и за какво време, се уточнява в кабинета на лекаря. Той посочи, че промяната на предписаното лечение може да бъде опасна за пациента и това не може да се случва в аптеката.

Според него опцията пациентът да си купи в аптеката по-малко количество от предписания лекарствен продукт означава, че терапията не е спазена. Трябва също така да се гарантира на пациента, че лекарствата не са фалшиви, което е възможно чрез верифицирането на медикаментите, но тази верификация в момента става формално, тъй като по-малко от половината аптеки верифицират опаковките коментира Маджаров.

mediapool.bg