Кламер БГ - Новини: Фараж спечели изборите във Великобритания, но разделението остава

Фараж спечели изборите във Великобритания, но разделението остава

България

|
Пон, 27 Май 2019г. 07:11ч.
Фараж спечели изборите във Великобритания, но разделението остава

Партия "Брекзит" на Найджъл Фараж спечели европейските избори във Великобритания, но разделението в страната е видно. Евроскептичната формация взема 32% от гласовете и получава 29 места в Европейския парламент, което е забележителна победа за партия, която не съществуваше само преди два месеца.

В същото време двете проевропейски партии на либералдемократите и “Зелените“ получиха резултат, който е точно толкова голям, колкото е резултатът на Фараж. Либералите спечелиха второ място на европейските избори с 20%, а “Зелените“ имат 12%. Това е най-доброто представяне на “Зелените“ на избори за последните 30 години. Партията участваше на изборите с политическа платформа за спиране на процеса по напускане на ЕС.

Въпреки победата на партията "Брекзит“, общо 40 от 73-те представители на Обединеното кралство в Европейския парламент подкрепят членството на страната в ЕС.

Лейбърстите остават трета политическа сила с 14%, а управляващите консерватори записват пети резултат с 9%. Шотландската национална партия печели в Шотландия с близо 40% от гласовете.

"Тези избори носят голямо послание… Ако не напуснем ЕС на 31 октомври, то тогава резултатите за партия “Брекзит“ ще бъдат повторени на общи избори, а ние сме готови за това", каза Найджъл Фарадж след вота.

Партията "Брекзит“ иска Великобритания да търгува с ЕС по правилата на Световната търговска организация, а нейни членове да бъдат част от преговорите с ЕС.

"Всеки глас за либералдемократите е гласуване за спиране на Брекзит" каза Ирина фон Визе, водещият кандидат в Лондон, където либералдемократите спечелиха изборите.

mediapool.bg