Кламер БГ - Новини: Фандъкова обяви, че работи по зелено околовръстно на София

Фандъкова обяви, че работи по зелено околовръстно на София

България

|
Пет, 09 Авг 2019г. 14:32ч.
Фандъкова обяви, че работи по зелено околовръстно на София

Зелена линия по изоставените жп линии в и около София. По този проект работи Столичната община, обяви във фейсбук профила си кметът Йорданка Фандъкова. Първият етап включвал изграждането на т. нар. линеен парк с места за почивка, спорт и велоалея от гара "Пионер" до кв. "Слатина".

Трасето трябва да минава под бул. "Цариградско шосе", зад зала "Арена Армеец" през съществуващата естакада над бул. "Шипченски проход" и до Висшето транспортно училище.

Според Фандъкова вече били пред приключване разговорите с министъра на транспорта Росен Желязков, тъй като линиите са собственост на Националната компания "Железопътна инфраструктура".

Всъщност за велоалеята от гара "Пионер" до "Арена Армеец" и кв. "Слатина" се говори от години. Трасето за колелета беше обещано още през 2011 г. при откриването на спортната зала. През 2016 г. темата беше отново възобновена, а тогавашният министър на транспорта Ивайло Московски обяви от парламентарната трибуна, че няма нищо против жп линията да се превърне в парк. Тогава настоящият главен архитект на София Здравко Здравков дори обяви, че се работи по по-мащабен проект за изграждането на велотрасе от гара "Пионер" към бул. "Симеоновско шосе" и към Околовръстния път. Имаше и предложения така да се осигури маршрут за велосипедисти към Витоша.

Картата на зелената линия на София, изработена от авторите на едноименния проект.Илюстрация: www.greenlinesofia.com

В крайна сметка и към днешна дата по този проект все още се работи, въпреки че според Фандъкова имало готовност изграждането на първата част от зелената линия да започне.|

"Разглеждаме и предложението за развитие на зеленото трасе – линеен парк с велоалея – и по бул. "Т. Каблешков" – по река Владайска – до стадион "Септември", където да се използва жп трасето по бул. "Вардар", пише още Фандъкова.

Повод за публикацията ѝ във Фейсбук е репортаж на бТВ за инициативата на архитекти да се направи зелено околовръстно на София по изоставените жп линии. "Зелена линия София" е независим проект, чиято идея е да бъде създадено трасе от 32 км което да включва вело и пешеходна зона, използваща както съществуващи и бъдещи велоалеи, така и 20 км изоставено жп трасе. Маршрутът трябва да е отделен от автомобилния трафик и обединява всички големи паркове в града, гъстонаселени квартали и много спортни, културни и образователни съоръжения.

Като пример за зелената линия са използвани подобни проекти по света.

mediapool.bg