Кламер БГ - Новини: "Файненшъл таймс": Русия подкрепя неонацистка групировка в Унгария

"Файненшъл таймс": Русия подкрепя неонацистка групировка в Унгария

Европа

|
Пон, 28 Ноем 2016г. 15:18ч.
"Файненшъл таймс": Русия подкрепя неонацистка групировка в Унгария

Руски дипломати и хора в униформи на руското военно разузнаване са участвали в обучението на неонацисти в Унгария, които са получавали и финансиране от руски източници. Това са разкрили унгарските спецлужби, но информацията досега не е била обявявана, тъй като Будапеща се опасява, че Москва ще се откаже от съвместни икономически проекти, съобщава вестник "Файненшъл таймс".

Местните служби разследват Унгарския национален фронт" (Magyar Nemzeti Arcvonal – MNA), но имат данни и за други организации, които са свързани с Русия.

В края на октомври бе задържан лидерът на фронта, 76-годишният Ищван Гьоркош, който се беше барикадирал в дома си. Тогава разследващите искаха да проверят дали не крие нелегало оръжие и при операцията за задържането му той откри огън. Загина един полицай. Сега Гьоркуш е в ареста и очаква да се изправи пред съд.

Неговите фашистки възгледи не са тайна, но връзките му с руските секретни служби не са толкова известни, отбелязва изданието.

Службата за национална сигурност на страната съобщи, че членове на движението са били обучавани от руски дипломати и мъже с униформи на руското военно разузнаване.

"Не смятаме, че това нападение е в резултат на заговор, подготвен от руското правителство. Имаме обаче силни подозрения, че Дьоркош е подкрепян от Русия", каза Петер Креко, директор на базирания в Будапеща мозъчен тръст "Политически капитал".

Унгарски медии получиха достъп до кореспонденцията между лидерите на неонацистката групировка, от която стана ясно, че са се опитвали да набавят финансиране от Москва.

Гьоркош от своя страна е създал зайта Hidfo.ru, разпространяващ дезинформация в полза на Русия за войната в Украйна.

Външният министър на Унгария Петер Сиярто заяви, че ще изчака цялостния доклад на службите, преди да реагира официално.

Унгарският журналист Андрас Дежо, който работи по крайнодесните движения, коментира, че Москва има интерес да култивира подобни движения. По думите му не става въпрос за класически шпионаж, а за манипулация на пресата, обществото и политическата система.

Според него целта на руснаците е да създадат алтернативна реалност, да дезориентират хората и да ги накарат да се чувстват несигурни.

Според двама източници на "Файненшъл таймс" от години е известно, че Русия подкрепя подобни групировки, но силните връзки на правителството с Москва и страхът от икономически последствия го спира да действа по въпроса.

Унгария разчита много на руския газ и на финансирането в размер на 10 млрд. евро за строежа на два руски ядрени реактора. Унгарският премиер Виктор Орбан не крие симпатиите си към руския президент Владимир Путин и неведнъж е разгневявал ЕС с позициите си по въпроси като миграцията.

Бившият унгарски премиер Ференц Дюрчани твърди, че в Будапеща действат стотици руски шпиони и градът се е превърнал в "Малка Москва".

За разлика от съседните страни през последните шест години Унгария не е гонила руски граждани, заподозрени в шпионаж.

По-рано този месец генералният директор на британската разузнавателна служба МИ5 Андрю Паркър коментира в интервю за "Гардиън", че Русия използва всичките си държавни органи и власти, за да прокарва външната си политика зад граница по все по-агресивни начини, включително чрез пропаганда, шпионаж, подривни действия и кибератаки.

mediapool.bg