Кламер БГ - Новини: Учителски синдикат се обяви срещу увеличението на часовете в прогимназията

Учителски синдикат се обяви срещу увеличението на часовете в прогимназията

България

|
Пон, 15 Авг 2022г. 14:26ч.
Учителски синдикат се обяви срещу увеличението на часовете в прогимназията

Сн. БГНЕС, архив

Един от учителските синдикати - „Образование“ към КТ "Подкрепа", се обяви срещу предложеното от образователното министерство увеличаване на часовете по някои предмети в прогимназиалния етап. Мотивът за промените беше, че с намаляването на продължителността на часовете за учениците от V до VII клас от 45 на 40 минути, предложено от здравното министерство, ще съкрати времето за усвояване на материала. Заради това обаче се налага увеличаване на седмичните часове по най-натоварените и важни предмети – български език и литература и математика.

Увеличението е най-голямо в V клас, тъй като там освен по половин час повече по математика и български се добавя и половин час по география и икономика. Така общият броя часове става 32 часа седмично. По толкова ще са те и в VI и VII клас. В VI клас увеличението е с 1 час – по половин час повече за математика и български език. Половин час повече за математика ще имат и седмокласниците.

"За пореден път категорично заявяваме министерство на здравеопазването да спре с некомпетентните си намеси в образователните политики, без необходимите компетенции и без да е проучен и обобщен европейския и световен опит и практики в този фокус. Припомняме, че министерство на здравеопазването нехае за обедното храненето на деца и ученици, чиято сегашна дезорганизация вреди на тяхното развитие", пише в позицията на синдиката.

От синдикат "Образование" се обявяват и срещу удължаването на учебната година, въпреки че за момента такова не е предложено. Те се позовават на анализ на „становището на хиляди педагогически специалисти и родители”. Несъгласие с по-дългата учебна година са изразили 94% от анкетираните.

Едва 9.1% смятат, че удължаването на учебната година с увеличение на часовете по български, математика и география в V, VI и VII клас, ще повиши качеството на образованието в тези класове.

Близо 67% от респондентите биха участвали в евентуални протести срещу увеличаване на учебната година и честите промени в нормативната уредба в системата на образованието.

От синдиката призовават образователното министерство да спре конкурсите за директори, след като наредбата, по които се правят беше атакувана в съда.

В петък, 12 август, служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов не отговори категорично дали предложението за повече часове в прогимназията ще бъде преосмислено. Към онзи момент срещу него имаше становище от Съюза на работодателите в системата на образованието. Решение щяло да има след изтичането на общественото обсъждане на предложените изменения. Проф. Пенов не каза и какво ще се случва с конкурсите за директори.

mediapool.bg