Кламер БГ - Новини: Учителски синдикат "възмутен и шокиран" от изказване на Асен Василев

Учителски синдикат "възмутен и шокиран" от изказване на Асен Василев

България

|
Четв, 16 Фев 2023г. 16:26ч.
Учителски синдикат "възмутен и шокиран" от изказване на Асен Василев

Сн. БГНЕС, архив

Думи на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Асен Василев предизвикаха негативна реакция от един от учителските синдикати. От синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" поискаха Василев да подаде оставка като част от ръководството на партийната си формация . Причината за възмущението и шока на синдикалистите са "грозните думи" "Когато оставиш учителите да ходят с чорапогащници с дупки, нормално е да нямаме нормални учители в училищата и сега тепърва да навлизат нови кадри".

"Хората в една държава, които не уважават своите учители, обричат държавата на упадък и разпад! Политик, г-н Асен Василев, означава човек, който гради политики и според Платон – "Умение да се грижиш за всички граждани и по възможност да ги направиш от по-лоши по-добри…", казват в позицията си от синдиката.

"Българските учители, г-н Асен Василев, нито за миг не усетиха грижа и партньорство по време на Вашето управление! Вие ги сочехте, че работят най-малко в Европа,

Вие им казахте, че работят некачествено, Вие ги нарочихте, че се занимават с политика и им го забранихте със закон, като ги убеждавахте, че политика и политик е нещо порочно и не е за учители. Защо, г-н Асен Василев, не бяхте прочели поне Макиавели, който казва, че политиката е знание за правилно и мъдро управление?", заявяват от синдиката.

От там припомнят, че дори последните две увеличения на учителските заплата от миналата година не станаха по предложения на "Продължаваме промяната". "Първото беше заложено в закона, а второто беше по предложение на друга партия. Припомняме Ви, г-н Асен Василев, че правителството, управлявало преди Вас, увеличи двойно учителските заплати, като това увеличение се обезличи поради инфлацията по вина и на Вашето управление!", се казва в позицията.

Синдикат "Образование" смята, че по тази причина Асен Василев няма експертизата да говорите за българското образование, за българските учители и още по-малко за тяхната "нормалност" и външен вид.

mediapool.bg