Кламер БГ - Новини: Военната помощ за Украйна ще се решава след официалната визита в Киев, която БСП бойкотира

Военната помощ за Украйна ще се решава след официалната визита в Киев, която БСП бойкотира

България

|
Вт, 26 Апр 2022г. 23:12ч.
Военната помощ за Украйна ще се решава след официалната визита в Киев, която БСП бойкотира

Военната помощ за Украйна ще се решава след официалната визита в Киев, която БСП бойкотира

Темата за изпращане на българска военна помощ в Украйна остава отворена, след като на коалиционен съвет във вторник управляващите формации не успяха да вземат решение заради продължаващата съпротивата на БСП. Партията на вицепремиера и икономически министър Корнелия Нинова няма и да участва със свой представител в делегацията на премиера Кирил Петков, който в сряда заминава за Киев с политици от останалите три партии в коалицията.

"Темата остава отворена, конкретика няма. Решението ще се избистри след посещението на българската делегация в Украйна", каза след заседанието Станислав Балабанов от ИТН. Още преди коалиционния съвет беше ясно, че практически към момента само БСП е против този ход, докато "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и "Демократична България" са "за".

Балабанов допълни, че са обсъждали ситуацията в Украйна и утрешното посещение на правителствената делегация в Киев.

По-късно Лена Бориславова заяви пред бТВ, че посещението в Киев е по инициатива на украинския президент Володимир Зеленски. Именно с него ще се срещне българската делегация.

"Продължаваме промяната" ще бъде представлявана от Калоян Икономов, "Демократична България" - от съпредседателя си Атанас Атанасов, "Има такъв народ" – от Станислав Балабанов. БСП няма да изпращат човек.

"Като цяло ще продължат коалиционните разговори, след като се приберем от Украйна, за да може да се запознаем с реалната картинка там. Ще проведем среща с г-н Зеленски, за да чуем и неговото мнение по темата и на база информацията, която получим в Украйна, ще обсъждаме на коалиционен съвет, за да е ясно всичко оттук нататък, как ще се случва като график в НС и в Министерски съвет", коментира Балабанов.

"Всичко зависи от посещението ни в Украйна, за да сме информирани и продуктивни за бъдещи разговори между партньорите, за да се изчистят всички детайли. България трябва да има ясна, конкретна, единна позиция, да знаем какво в бъдеще ще бъде изпращано и под каква форма", каза още той.

БСП нямало да прати човек в Киев, защото и сега имало "достатъчно информация"

По-рано във вторник Изпълнителното бюро на БСП взе решение партията да не изпраща свой представител в делегацията на премиера Кирил Петков в Киев.

"Ръководството на БСП се обединява около позицията, че е налице достатъчно информация за ситуацията в Украйна и последиците от войната. БСП още веднъж заявява подкрепата си за изпращане на помощ на Украйна – хуманитарна, защитни средства, храни, медикаменти и медицински материали, за възстановяване на гражданската инфраструктура и др., без военна помощ като боеприпаси и смъртоносни оръжия", се казва в позицията на БСП.

Тясното ръководство на БСП посочва още, че очаква решението за цялостната подкрепа за Украйна да бъде взето в София, след консултации между коалиционните партньори: "Като с това темата бъде затворена и правителството се концентрира върху преодоляването на други проблеми с приоритетно значение като инфлацията, доходите, икономическия растеж, социалната политика".

През последните седмици от БСП неколкократно обявиха, че са готови да напуснат управляващата коалиция, ако България даде военна помощ на Украйна. В сегашното съобщение за решението на Изпълнителното бюро подобна заплаха не фигурира.

Коалиционният съвет се проведе в късния следобед във вторник. На влизане за срещата Станислав Балабанов от ИТН определи позицията на БСП да не изпраща човек в Киев като пример за слабо държавническо поведение. Той подчерта, че идеята е била управляващите заедно да посетят Киев, защото целта е била да се запознаят със ситуацията на място и да постигнат съгласие по темата с оръжията. Балабанов подчерта, че по отношение на изпращането на военна помощ за Украйна лидерът на ИТН Слави Трифонов ясно е изразил позиция "за", но депутатите от партията му ще гласуват по съвест в пленарната зала.

Какви са нагласите в управляващата коалиция за военна помощ

За свикването на коалиционен съвет още миналата седмица настояваше съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Преди ден той обяви, че оттегля поканата за коалиционна среща, защото проектът за изпращане на военна помощ ще бъде включен в дневния ред на депутатите още в първия им работен ден след Великденската ваканция. В крайна сметка обаче коалиционния съвет не беше отменен.

По-късно в понеделник премиерът Кирил Петков написа във Фейсбук, че ще продължи да работи за единна позиция на България, но до постигане на политически консенсус открива публична кампания за набиране на средства за закупуване на боеприпаси за Украйна. Той призова всеки български гражданин да дари като него по една заплата.

От ДБ обявиха, че ще се възползват от това, че първата сряда на всеки месец партиите могат да предлагат точки в дневния ред на Народното събрание и ще вкарат проекта за военна помощ.

"Повече никой няма да може да отлага разглеждането на това решение и всяка политическа сила ще трябва да заеме позиция с "да" или "не". Всеки политически играч ще прецени как да действа", каза Иванов в понеделник пред БНР.

В парламента има три предложения за решения. Тези на "Демократична България" и ГЕРБ изрично предвиждат предоставяне на военна помощ. Третото предложение е на "Продължаваме промяната" и в него става въпрос за хуманитарна, финансова и техническа помощ, но не и за военна. Засега подкрепа за подобно решение са заявили от ДБ, ИТИ и ГЕРБ, което са повече от 121 гласа, което означава, че решението за военна помощ ще бъде прието.

По-рано през април обаче Корнелия Нинова, която е вицепремиер, обяви, че няма да подпише разрешение за износ, дори парламентът да реши да бъдат изпратени оръжия.

"Ако Народното събрание вземе това решение, то изпълнителната власт трябва да го изпълни. Законът и процедурата са такива, че министърът на икономиката и индустрията трябва да се подпише последен. Ако парламентът вземе такова решение, няма да подпиша такъв документ. Ако искат да ме сменят, но аз няма да подпиша този документ! Тръгвам си от поста, да сложат друг човек, готов да подпише снабдяване с оръжие на Украйна. Но аз отчитам българския интерес и повечето граждани казват ясно: да не се изнася оръжие", каза тя на 10 април.

Във вторник вечерта пред БНТ Нинова за пореден път обяви, че няма да сложи подписа си под разрешение за износ на оръжие за Украйна. Въпреки това тя заяви, че БСП не се готви за предсрочни избори.

mediapool.bg