Кламер БГ - Новини: Управляващите предлагат Цацаров за нов шеф на КПКОНПИ

Управляващите предлагат Цацаров за нов шеф на КПКОНПИ

България

|
Вт, 19 Ноем 2019г. 18:09ч.
Управляващите предлагат Цацаров за нов шеф на КПКОНПИ

Управляващата коалиция издигна главния прокурор с изтичащ мандат Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Този ход бе очакван, с което на практика Цацаров и сегашният му заместник Иван Гешев, избран от ВСС за главен прокурор, си поделят двете най-овластени институции в държавата. Единствената спънка в схемата се оказа президентът Румен Радев, който веднъж върна избора на Гешев и сега предстои да се види дали след повторния избор ще подпише назначението или ще поиска тълкуване от Конституционния съд.

Кандидатурата на Цацаров бе обявена от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Атака" във вторник следобед, ден преди изтичането на крайния срок за номинации. Малко преди това Цацаров се появи в парламента, за да се срещне с ГЕРБ, но без да се разгласява предварително по какъв повод.

Шефът на комисията за борба със сивата икономика Емил Димитров - Ревизоро (Обединени патриоти) пое публично отговорността за издигането на Цацаров начело на КПКОНПИ. Изтъкна, че Цацаров е нещо много повече от това, което беше старият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев (сега консул във Валенсия).

"Г-н Цацаров е това, което всички останали не са", заяви Димитров. После допълни: "Всички, с които сме обсъждали този въпрос (за шефа на КПКОНПИ) помежду си, си казахме: Или Цацаров, или да не се занимаваме. Все ми е едно кой ще бъде друг, ако не е той".

Ревизоро отбеляза, че "някои са се притеснили от този екип – председател на КПКОНПИ г-н Цацаров, а г-н Гешев – главен прокурор".

Цацаров се жертва за родината

"Тука в парламента всичките колеги, с които сме разговаряли, казаха само едно нещо – най-добре е да бъде Цацаров. Предложението не е спонтанно, то е дълъг процес. Самият г-н Цацаров не желаеше да се занимава. Искаше да остане в системата, в която работи", каза Ревизоро, въпреки че преди седмица всички партии в парламента твърдяха, че не са обсъждали въпроса кой да бъде преложен за поста.

Той разказа как пред Цацаров имало много предизвикателства – Наказателен кодекс, процес и Закон за съдебната власт. Не стана ясно как като прокурор Цацаров щеше да работи тези закони. Извън това, главният прокурор е искал и да има повече време за семейството си, отбеляза Ревизоро: "Искаше да бъде сред семейството си. Намерихме аргументи, с които успяхме да го убедим, че всъщност имаме нужда от него и му благодаря, че се съгласи и благодаря на всички, които подкрепиха тази идея".

Явор Нотев ("Атака") обясни в същия приповдигнат тон какъв голям "шанс" е съвпадението между изтичащия мандат на Цацаров в прокуратурата и овакантения пост в КПКОНПИ.

"Проблемите около КПКОНПИ не са изчистени докрай и те могат да бъдат преодолени само с дълбоки юридически знания и опит, както и с една решителност, която намираме, че г-н Цацаров е демонстрирал като главен прокурор. Той оставя институцията (прокуратура) с един огромен авторитет, подредена и неопетнена. В същото време от такова име и такова лице има нужда комисията, която ние предлагаме той да поеме", каза Нотев. Не е ясно откъде депутатът от "Атака" почерпи този аргумент, защото социологическите проучвания нареждат прокуратурата на дъното по доверие заедно със съда.

Убеден държавник

Бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Валентин Радев пък е забелязал, че Цацаров "знае къде са границите между институциите" и какво е "разделението на властите".

"Този човек е убеден държавник. Знае, че хората трябва да имат доверие в институциите. През цялото време, когато работех с него, виждах това. Той ще успее да съживи тази нова институция КПКОНПИ и успешно да се борим с недъзите на обществото".

Депутатите на практика не отговориха на нито един журналистически въпрос. Те бяха попитани дали са задали на Цацаров въпроса за сградите извън Висшия съдебен съвет, където се избират шефовете на върховните съдилища и главния прокурор. Отговорът на Красимир Ципов от ГЕРБ бе въпрос: "Защо смятате, че това е основен въпрос?"

Ревизоро заяви, че разговорите с Цацаров ги е водил само той.

Успехи в борбата с корупцията

Председателят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова каза, че за ГЕРБ е важно борбата с корупцията да бъде успешна, защото това касае както интересите на българските граждани, така и интереса на страната.

"Създаването на икономическа стабилност и среда, която е лишена и освободена от корупция, привлича инвеститори, днес фактите говорят в тази посока. Преките чуждестранни инвестиции в България през първите 9 месеца на годината са нараснали повече от два и половина пъти", изтъкна Дариткова.

За близо седем години като главен прокурор Сотир Цацаров не успя да постигне нито една окончателна присъда за корупция по високите етажи на властта.

Как се стигна до тук?

Възможността Сотир Цацаров да оглави антикорупционната комисия се тиражира от пролетта, когато започнаха проблемите с имуществото на тогавашния шеф Пламен Георгиев. Вече бившият шеф на КПКОНПИ първо излезе в дълъг отпуск след призива на премиера, а в началото на август подаде оставка, за да бъде назначен за консул във Валенсия.

Самата процедура за избор на нов шеф на антикорупционната комисия също беше забавена, а това беше друг повод депутати неофициално да коментират, че е възможно постът да се пази за Цацаров. По закон при предсрочно прекратяване на мандата на член на КПКОНПИ, нов се избира в срок до 2 месеца и той трябва да довърши започнатия мандат. От оставката на Георгиев този срок изтече на 30 септември, а процедурата за нов ръководител бе открита едва на 6 ноември.

По неофициална информация, е имало още два варианта за бъдещето кариерно развитие на настоящия главен прокурор - посланик в Турция или шеф на съдебния инспекторат. Двата варианта обаче са отпаднали по различни причини. Според източници на Mediapool Цацаров е предпочел именно КПКОНПИ.

Мандатът на Цацаров като главен прокурор започна през 2013 година, а година и пет месеца по-късно Корпоративна търговска банка беше принудена да затвори врати. Разследването на прокуратурата доведе до мегаделото "КТБ", по което наблюдаващ прокурор стана най-вероятният бъдещ главен прокурор Иван Гешев. Държавното обвинение е обвинявано, че дори не е извикало на разпит депутата от ДПС Делян Пеевски, въпреки данните за неговите отношения с Цветан Василев и твърденията, че е вземал суми от КТБ.

И още един кон, за да има кушия

Другият официално издигнат кандидат за КПКОНПИ засега е Симеон Найденов, който е предложен от "Воля" на аптекарско-петролния бос Веселин Марешки и в момента е депутат от същата партия.

От "Воля" посочват, че "водещ принцип при номинацията на Найденов е необходимостта за всеки важен пост да има възможност за избор и конкуренция на личности", което изглежда е препратка към избора на нов главен прокурор, при който единствен кандидат беше Иван Гешев.

С кандидатурата на "Воля" този път изборът поне на теория няма да е "състезание с един кон".

"Притежаваните от г-н Симеон Найденов безспорни високи професионални и нравствени качества, висше юридическо образование и дългогодишен юридически стаж, са сериозни аргументи да бъде предложен за заемането на висшата публична длъжност - председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество", се посочва в мотивите на предложението, цитирани от пресцентъра на "Воля".

В биографията на Найденов се посочва, че той е завършил юридическото си образование в Москва, а професионалната му кариера стартира в структурите на МВР във Варна. През 1998 г. е вписан като адвокат в Адвокатска колегия. От 2017 г. е народен представител в 44-то Народно събрание от ПП "Воля", член е на Комисията по правни въпроси и на Комисията по борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.

mediapool.bg