Кламер БГ - Новини: Управляващите за отмяната на "Луковмарш": Паметно и историческо събитие

Управляващите за отмяната на "Луковмарш": Паметно и историческо събитие

България

|
Нед, 23 Фев 2020г. 11:51ч.
Управляващите за отмяната на "Луковмарш": Паметно и историческо събитие

Вчера се случи едно паметно и историческо събитие, след като след 17 години т.нар. Луковмарш беше предотвратен. Усилията на българското правителство, на местните власти, на правораздавателните органи, на Организацията на евреите в Българи "Шалом" и на цялата будна българска общественост доведоха до това, че "по улиците на столичния град да не видим маршируващи с факли хора, облечени в униформи, силно наподобяващи тези от времето на националсоциалистическия режим".

Това каза на пресконференция внеделя в Министерството на външните работи националният координатор в борбата с антисемитизма Георг Георгиев, който е и заместник-министър на външните работи.

Като национален координатор в борбата с антисемитизма, заявявам, че няма да позволим "продължаващи или други форми на провеждане на такива петнящи репутацията на нашата държава мероприятия", увери Георгиев, цитиран от БТА.

Той каза, че такива мероприятия нямат място в София, нямат място в нашето цивилизовано общество и нямат място сред нас, като наследници на хората, които преди 76 години са спасили 48 000 свои сънародници евреи.

Заместник-кметът на София Тодор Чобанов каза, че нашият градът чужбина най-много се впечатляват от центъра на София, където съжителстват световните религии. Затова Столичната община няма да съдейства, няма да разрешава, да допуска, да толерира каквито и да е събития, които нарушават тази хармония и традиция в българското общество, заяви Чобанов. По тази причина забранихме "Луковмарш", ще го забраняваме и занапред във всичките му форми, ако има опити да бъде променен, увери заместник-кметът на София.

Убеден съм, че 22 февруари ще се превърне в знаков ден в съвременната българска история, ден, в който доказахме, че нашето общество не трябва и не може да бъде толерантно към проявите на ксенофобия и езика на омразата, каза доц. Александър Оскар - председател на Организацията на евреите в България "Шалом".

Той благодари от името на "Шалом" и от еврейската общност в България на столичния кмет Йорданка Фандъкова, на заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев, на главния прокурор Иван Гешев, на министрите на външните и на вътрешните работи, на политическите партии, които остро осъдиха проявите на ксенофобия.

На 15 март в София ще се организира поход за мъдрост и толерантност, който ще премине през храма "Св. София", през паметника на Незнайния воин, около Синодалната палата и Народното събрание, и ще достигне до Паметника на спасението, съобщи Тодор Чобанов. Той отбеляза, че "целта на този поход е да се укрепи духът на София".

mediapool.bg