Кламер БГ - Новини: Управляващата в Полша консервативна коалиция е заплашена от разпадане

Управляващата в Полша консервативна коалиция е заплашена от разпадане

Европа

|
Пет, 18 Септ 2020г. 15:17ч.
Управляващата в Полша консервативна коалиция е заплашена от разпадане

Полската дясна управляваща коалиция е на ръба на разпадането, заявиха лидерите й, но според опозицията това е просто караница между партньори, предаде Франс прес.

Разделенията в управляващата десница са предизвикани от законопроект за правата на животните.

Двамата по-малки партньори на тристранната управляваща коалиция отказват да го подкрепят, което предизвика гнева на лидера на основната управляваща партия "Право и справедливост" (ПиС) и голям любител на котките Ярослав Качински, който е внесъл текста.

"Сега са възможни всички варианти - както правителство на малцинството, така и предсрочни избори", каза говорителят на правителството Пьотър Мюлер.

Един от главните представители на ПиС Марек Суски направо обвини партньорите, че са сложили край на коалицията с отказа си да подкрепят законопроекта в парламента и заяви, че от този момент Полша има правителство на малцинството.

ПиС има само 197 от общо 460 места в парламента. Представители на партията обявиха, че в понеделник ще има среща, на която ще се реши бъдещето на правителството.

Според някои анализатори и опозиционни политици обаче това са просто словесни фойерверки, които са част от преговорите на ПиС с двамата партньори, "Солидарна Полша" с 19 места и "Порозумение" (Споразумение) с 18 места, заради очаквани помени в състава на правителството.

ПиС възнамерява да намали наполовина контролираните от двата й партньори министерства.

Следващите редовни парламентарни избори в Полша са през 2023 г.

С подкрепата на либералната опозиция законът за правата на животните все пак беше приет 356 на 75 гласа и 18 въздържали се. Текстът трябва да бъде одобрен и от Сената. Той забранява развъждането на животни за кожата им и спира износа на месо "халал" и "кашер".

Според неправителствени организации Полша е третият най-голям производител на животински кожи за модната индустрия след Китай и Дания и има голям износ на месо "кашер" за Израел и еврейските общности в Европа.

mediapool.bg