Кламер БГ - Новини: Управителят на централната банка призова Гърция да не се отмята от ангажиментите си

Управителят на централната банка призова Гърция да не се отмята от ангажиментите си

Европа

|
Нед, 19 Авг 2018г. 13:00ч.
Управителят на централната банка призова Гърция да не се отмята от ангажиментите си

Управителят на Гръцката централна банка Янис Стурнарас предупреди страната да не се отмята от поетите ангажименти към кредиторите, след като излезе от последния от трите последователни спасителни плана, защото в противен случай пазарите ще я изоставят, предаде Ройтерс.

Пред в. "Катимерини" Стурнарас каза, че всяко отстъпление по отношение на ангажиментите може да постави Гърция пред големи рискове във време, в което тя може да е особено уязвима на финансовите проблеми в съседна Турция, Италия и на други места.

Атина излиза от спасителния план утре и разчита на пазарите след това да рефинансират нейния дълг след почти девет години на дългова криза, която доведе до свиване на икономиката й с четвърт и принуди властите да въведат мъчителни мерки за строги икономии.

От разразяването на дълговата криза през 2010 г. четири последователни правителства се опитаха да спасят страната от дефолт, разчитайки на най-големите спасителни планове в икономическата история.

Над 260 милиарда евро бяха отпуснати на Гърция от нейните партньори от еврозоната и от Международния валутен фонд. Атина се върна на борсите през юли 2017 г. с продажбата за 3 милиарда евро на облигации, което бе важно събитие в нейното завръщане към икономическо здраве.

Атина пое ангажимент след излизането от спасителния план да постигне цел за първичен бюджетен излишък от 3,5 от БВП до 2022 г. и 2,2 процента до 2060 г.

mediapool.bg