Кламер БГ - Новини: "Уолстрийт джърнъл": Убитият полубрат на Ким Чен-ун бил информатор на ЦРУ

"Уолстрийт джърнъл": Убитият полубрат на Ким Чен-ун бил информатор на ЦРУ

Свят

|
Вт, 11 Юни 2019г. 13:14ч.
"Уолстрийт джърнъл": Убитият полубрат на Ким Чен-ун бил информатор на ЦРУ

Полубратът на севернокорейския лидер Ким Чен-ун - Ким Йон-нам, който бе убит в Малайзия през 2017 г., е бил информатор на ЦРУ, съобщава американският всекидневник "Уолстрийт джърнъл", като се позовава на неназован източник, "лично запознат с въпроса".

Вестникът обаче прави уточнение, че много подробности за отношенията между изпадналия в немилост в Пхенян Ким Йон-нам и ЦРУ остават твърде неясни. От ЦРУ са отказали коментар по темата.

Според източника, цитиран от "Уолстрийт джърнъл", имало е връзка между ЦРУ и Ким Йон-нам. Няколко бивши американски служители казаха, че полубратът, който от много години живееше извън Северна Корея и нямаше никакво политическо влияние в Пхенян, вероятно не е бил в състояние да предава някакви съществени подробности за потайните ходове на пхенянския режим, пише вестникът.

Същите бивши служители твърдят, че Ким Йон-нам почти сигурно е бил в контакт със службите за сигурност на други страни, по-специално Китай, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Южнокорейски и американски служители са отбелязали, че севернокорейските власти са наредили убийството на Ким Йон-нам, който е бил критик на династичното управление, наложено от неговото семейство.

Според източника на всекидневника, Ким Йон-нам е пътувал до Малайзия през февруари 2017 г. за среща със своя контакт, осъществяващ връзката с ЦРУ, макар че това може да не е била единствената цел на посещението му.

Две азиатки бяха обвинени за отравянето му на летището в Куала Лумпур същия месец. Те са напръскали лицето му с нервнопаралитичното вещество VX - забранено химическо оръжие. Двете - виетнамка и индонезийка, бяха освободени неотдавна, след като прекараха над две години в затвор в Малайзия.

mediapool.bg