Кламер БГ - Новини: "Уолстрийт джърнъл": Съкращаването на полицейските бюджети ще доведе до нарастване на престъпността

"Уолстрийт джърнъл": Съкращаването на полицейските бюджети ще доведе до нарастване на престъпността

Свят

|
Вт, 09 Юни 2020г. 15:24ч.
"Уолстрийт джърнъл": Съкращаването на полицейските бюджети ще доведе до нарастване на престъпността

Една от характеристиките на настоящата ни политика е колко бързо лоши събития могат да задействат импулс към предприемане на лоши политически инициативи. Отговорът на убийството на Джордж Флойд вече задмина реформата на полицията и стигна до "съкращаване на бюджета на полицията".

Това пише вестник "Уолстрийт джърнъл" в коментир за появилите се в последно време призиви от леви среди в САЩ за съкращаване на бюджетите на полицейските управления в реакция на смъртта на чернокожия Джордж Флойд при полицейски арест.

Кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети иска да пренасочи 150 милиона долара от обществената сигурност към социални програми, а кметът на Минеаполис Джейкъб Фрай беше прогонен с дюдюкания от протест през уикенда, защото призна, че не иска да съкращава бюджета на полицията. Членове на общинския съвет на този град сега са задействали процедура по разпускане на полицията независимо дали той е съгласен или не, пише "Уолстрийт джърнъл".

Има силни аргументи за полицейска реформа, по-специално повече обществена прозрачност за нарушения на отделни полицаи. Договорените от синдикатите правила в колективните трудови договори затрудняват санкционирането на провинили се полицаи, до голяма степен както синдикатите осигуряват безнаказаност на лошите учители. Със сигурност трябва да обсъдим други политики и понасянето на отговорност при употребата на сила, пише вестникът.

Политически тласък към бюджетни съкращения в полицията обаче създава опасност да ни върне в епохата с висока престъпност от 60-те и 70-те години на миналия век, когато пострадаха толкова много американски градове. Поколението У (родените през 80-те години) и малцинствата в големите градове са невероятно облагодетелствани от усърдния труд на кметовете демократи и полицейски началници преди 20-30 години за намаляване на престъпността. Прогресистите, които сега управляват повечето големи градове, обаче прокарват по-облекчени наказания за престъпления "без жертви" и вече искат да отидат и по-далеч, пише изданието.

Дори и преди сегашните размирици, престъпността тази година бележи ръст в много от големите градове на САЩ. В Минеаполис има 45 процента увеличение на кражбите на коли, 60 процента нарастване на убийствата, 58 процента увеличение на палежите и 28 процента нарастване на обирите от януари до 30 май в сравнение със същия период от миналата година. Престъпленията с насилие като цяло са нараснали с 16 процента, а престъпленията над имущество с 20 процента спрямо неотдавнашните ниски равнища през 2018 г.

В град Ню Йорк стрелбите са нараснали с 18 процента, обирите - с 31 процента, а кражбите на коли - с 64 процента. Там през първите пет месеца от тази година е имало 1279 обира, 1078 откраднати коли и 57 жертви на стрелба повече от същия период на миналата година. Почти всички те са станали извън деловия район на Манхатън, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

В Сан Франциско убийствата тази година преди размириците са нараснали с 19 процента, обирите - с 23 процента, а палежите - с 39 процента, спрямо миналата година. Филаделфия е регистрирала 28 процента повече обири на търговски обекти, 51 процента повече стрелби, 22 процента повече кражби на коли и 28 процента повече кражби от магазини на дребно спрямо миналата година. Обирите на домове и дребните кражби са намалели на много места, но това без съмнение се дължи на факта, че хората си стояха в къщи.

Увеличението на престъпленията отчасти може да се дължи на решението на отделни щати и окръзи да пуснат престъпници от затвора, за да ограничат заразяванията с коронавируса, но на повечето места скокът в престъпленията настъпи преди тези освобождавания. В Минеаполис престъпленията над имущество и над хора бяха нараснали съответно с 33 и 29 процента до средата на март, когато окръг Хенепин намали затворническата си популация с 40 процента.

Невъзможно е да се докаже причинно-следствена връзка, но трудно може да се пропусне връзката между либералните политики в правоохранителната област и пикът на престъпността. Един пример е новият закон за освобождаване под гаранция в град Ню Йорк, който дава на извършителите на престъпление без насилие карта за автоматично излизане от затвора (като в играта "Монопол"). През януари мъж, който беше обрал шест банки за две седмици, беше освобождаван след всеки арест. "Не мога да повярвам, че ме пуснаха", каза той на един следовател.

В понеделник вероятният кандидат на демократите на президентските избори в САЩ през ноември Джо Байдън се обяви против съкращаване на бюджетите на полицейските управления и е хубаво, че го каза. Правоохранителната дейност обаче е задължение предимно на щатите и общините, а сега в много градове са на власт поддръжниците на такива бюджетни съкращения. Ако те успеят, жертви ще са бедните общности, заключава "Уолстрийт джърнъл".

mediapool.bg