Кламер БГ - Новини: Унгария праща военни, за да наблюдават водещи компании

Унгария праща военни, за да наблюдават водещи компании

Свят

|
Четв, 19 Март 2020г. 13:15ч.
Унгария праща военни, за да наблюдават водещи компании

Унгария ще разпололожи специални военни формирования, за да наблюдават операциите в 140 големи компании, които осигуряват критично важни услуги по време на пандемията. Това обяви министърът на отбраната Тибор Бенко.

Тези екипи ще са смесени - те се състоят от войници, полицаи и служители на гражданска защита. Тяхната цел е да предоставятна военното министерство информация за състоянието и проблемите, които срещат тези компании.

Премиерът Виктор Орбан обяви извънредно положение през миналата седмица заради разпространението на вируса. Според официални данни досега 73 души в Унгария са се заразили досега. Един човек е починал, двама са се възстановили, а 124 души са под карантина.

"Една от задачите на тези специални формирования е да гарантират работата и безопасността на тези унгарски компании, тези критично важни за държавата", каза Бенко. Той не посочи кои са тези дружества, но каза, че в списъка са енергийни, телекомуникационни и транспортни фирми, както и такива, които работят в здравния сектор.

Той не изключи скоро и други компании да бъдат наблюдавани по този начин от военното министерство.

Войската и полицията вече са помогнали на унгарската енергийна компания MOL да преодолее някои оперативни проблеми, заяви говорителят на фирмата Домокос Солар. Те включват охраната на транзитен коридор и бензиностанции, докато хиляди румънски и български работници пътуваха през Унгария.

"Очакваме в реално време и бърза координационна подкрепа от страна на правителството и това е, от което се нуждаем в тези времена", каза Солар.

Правителството също обяви редица мерки за смекчаване на икономическите проблеми от пандемията, включително мораториум върху изплащането на дълга.

mediapool.bg